Under 2020 släpps som bekant PlayStation 5 och Xbox Series X. Som vi konstaterat tidigare har Sony och Microsoft olika approach till den nya generationen.

Det verkar som att Sony vid sidan om bakåtkompatiblitet med PS4 kommer låta PS5 bli ett rent blad gentemot den gamla generationen, lite som vi är vana vid. Microsoft, å sin sida, vill släta ut generationsbegreppet genom att låta förstapartsspel till nya Xbox även släppas till Xbox One. Handkontrollerna ska fungera till den nya Xbox och vice versa.

Detta är förstås konsumentvänligt på alla sätt, men samtidigt får det mig att undra varför jag ska köpa en Xbox Series X under det första året. Vad blir min motivation att punga ut med kanske 5 000 kronor när det inte innebär några nya exklusiva spel? Högre upplösning, visst, men är det värt de pengarna?

Här är Sony i en något bättre sits. PS5 kommer erbjuda viss bakåtkompatibilitet har vi lovats, men Sony har också varit tydliga med att de spel som släpps exklusivt till konsolen inte kommer släppas till PS4 (däremot kan vi säkert få se en del remasters åt andra hållet).

Det går därför att fråga sig hur Microsoft resonerar om det nu är så att de vill att så många som möjligt ska köpa deras nya Xbox. Vilket jag utgår från att de vill. De är förstås inte snälla utan bedriver en verksamhet som ska gå med maximal vinst, vilket betyder maximalt antal betalande kunder.

För egen del är jag mest investerad i Microsofts ekosystem. Det är där jag har mitt gamerscore och mina achievements. Det är där jag har flest gamla spel samlade, faktiskt ända tillbaka till den allra första Xbox tack vare bakåtkompatibilitetsprogrammet som startades under Xbox One-eran.

Trots detta är det lite svårt att motivera ett köp när Sony erbjuder något helt nytt som jag inte kan få via min PS4. Paradoxalt nog kan alltså Sony tjäna på att ha lite sämre villkor för mig som kund.

I slutändan avgörs det av vilka spel som släpps på lanseringsdagen. PS4 hade en så tunn lineup att jag tog bort min förbokning av konsolen. Det spelade föga roll för Sonys del, den sålde fantastiskt ändå.

Frågan är om detta får dem att tro att de kan släppa även PS5 utan några vassa lanseringsspel. Jag hoppas inte det.

(Visited 218 times, 1 visits today)