Välj en sida

Sony tog beslutet att inte närvara på fjolårets E3-mässa i Los Angeles. Skälet var att de inte hade tillräckligt mycket att visa upp till PlayStation 4 när deras interna fokus flyttats till nästa generation, vilket även innebar att de inte hade något PSX under 2019.

Nu finns skäl att tro att detta inte var den enda orsaken. Trots att PlayStation 5 är utannonserad (om än inte avtäckt) och det rimligen finns massor att visa upp till den kommande konsolen, väljer Sony att för andra året i rad inte närvara på E3.

Frågan är om detta inte är dödsstöten för E3 som världens största spelmässa. Vi har vant oss vid att det inte visas upp nya konsoler där längre. Nintendo, Sony och Microsoft har alla valt att avtäcka sina konsoler på enskilda event. Senast en ny konsol visades upp på E3 var när Nintendo visade Wii U 2011.

Att en av de riktigt stora i branschen väljer att inte ens ha någon närvaro på E3-mässan är däremot mer allvarligt.

Microsoft har sagt att E3 är fortsatt viktigt för dem, och Xbox-chefen Phil Spencer var snabb med att bekräfta att de är fullt upptagna med att förbereda för E3. Microsoft kommer alltså närvara i år i vanlig ordning.

Sony lämnar ett tomrum som ingen annan kan fylla. Om intresset för att närvara på E3 fortsätter falla och publiciteten för E3 sjunker bland spelpress och allmänhet lär även Microsoft omvärdera situationen. Det kan hända förr än vi anar.

Är E3 slut nu? Nej, inte som företeelse. Men som det viktigaste eventet för spel- och konsolutannonseringar, definitivt. E3 är inte platsen för sådant längre. Faktum är att vi får gå tillbaka till 2011 och Wii U för att hitta en utannonsering av en helt ny spelkonsol på E3.

Sony visade visserligen upp PS4 på E3 2013, men den hade redan utannonserats och handkontrollen visats upp i februari samma år. Det förefaller högst osannolikt att vi någonsin igen får se en konsol avtäckas på en E3-scen.

Allt har sin tid, och E3 har kanske överlevt sig självt. I dag finns det så många smidigare och billigare sätt för utvecklare, utgivare och konsoltillverkare att få ut sitt budskap.

Fördelen med att ordna ett helt eget event, vilket verkar vara vad Sony planerar för PS5, är att man helt och hållet kontrollerar budskapet och omständigheterna.

(Visited 65 times, 1 visits today)