Välj en sida

Det var två saker som folk reagerade på när Microsoft mycket överraskande avtäckte sin nya Xbox på Game Awards för en knapp vecka sedan: namnet och designen.

Namnet är inte bra, så är det bara. Men efter vidare uttalanden av Phil Spencer framgår det nu tydligare vad det egentligen handlar om. Konsolen heter bara Xbox och Series X är modellnamnet (ungefär som X- och S-modellerna av Xbox One, eller Elite-modellen av Xbox 360).

Det blir nog inte så mycket mindre förvirrande för det. Microsofts konsoler har alltså haft dessa namn: Xbox, Xbox 360, Xbox One och… Xbox. Igen.

Visserligen spekulerades det friskt inför förra konsolen att den bara skulle heta Xbox. Den gången valde Microsoft namnet Xbox One för att konsolen var tänkt att vara en ”allt i ett”-lösning för all hemunderhållning. Gick ju sådär med den visionen, kan man säga.

Sedan var det det här med designen. Och storleken. Lanseringsmodellen av Xbox One var väldigt stor och jämfördes med en VHS-spelare. Men den fick i alla fall plats i de allra flesta TV-bänkar.

Xbox Series X är betydligt större och tar avsevärt mer plats om du placerar den horisontellt, vilket de flesta nog kommer försöka göra.

Det ska dock sägas att även Wii skulle placeras i ett ställ, även om den var betydligt mindre. Samma sak gäller Switch, som måste stå i en docka om den ska spelas på din TV. Den ryms inte heller i TV-bänken. Så problemet är inte unikt.

Att Xbox Series X inte är lika djup spelar mindre roll om du vill placera den under din TV eftersom det är höjden/längden som är problemet. Om man har möjlighet att placera den stående är det dock att rekommendera. Det är uppenbart så den är konstruerad för att stå.

IGN lekte med denna tanke och skapade en pappkopia utifrån de mått vi kunnat utläsa från bilder som hittills släppts (främst baserat på handkontrollen). Konsolen ser många gånger bättre ut stående, det är inget snack om saken.

Personligen kan jag definitivt tänka mig att ha en Xbox Series X bredvid TV:n. För andra kan designen vara avskräckande. Men de kan komma att få andra alternativ.

Mest sannolikt är Series X nämligen bara en av minst två modeller Microsoft kommer visa upp under nästa år. Det har i flera år ryktats om två olika Xbox-konsoler: den kraftfulla premiumkonsolen Anaconda och den en mindre kraftfull Lockhart. Eller om vi nu ska utgå från att den kommer heta Series S.

De flesta räkna kallt med att vi får se Series S under vintern eller våren. Om den blir skivlös eller om Microsoft tänker lansera en tredje modell återstår att se. Ryktena surrar om att Series S kommer bli betydligt mindre kraftfull på papperet och att det är i upplösning som Microsoft sparar in.

Om jag får ge mig på en gissning tror jag att Lockhart/Series S kommer se betydligt mer traditionell ut och tilltala den breda massan. Vi lite halvgalna spelare kommer föredra Series X.

Xbox Series X ser inte ut som något vi sett i konsolväg tidigare.

(Visited 102 times, 1 visits today)