Välj en sida

De flesta hade räknat med att vi skulle få se nästa Xbox någon gång under första halvåret 2020. I natt överraskade Microsoft i stället alla när de i samband med Game Awards valde att avtäcka sin kommande konsol, ett helt år innan den ska släppas.

Namnet? Säg välkommen till Xbox Series X. Eh… va? Ja, just det. Namnet är jättekonstigt, men det var Xbox 360 och Xbox One också när vi först hörde dem, och efter ett tag vande vi oss.

Enligt Phil Spencer är namnet ”an expression of our deep history in gaming, our team’s unrelenting passion, and our commitment to both our fans and the future of gaming at Microsoft.”

Det är lite oklart vad detta betyder utanför PR-doktorernas huvuden, men jag antar att Spencer menar att fokus ligger på namnet Xbox här. Då var namnet 360 och One en reflektion av visionen för respektive plattform, nu är det kort och gott Xbox vi ska höra och tänka.

Det är inte bara namnet som är udda, designen är också något vi inte sett förut. Den liknar närmast en stationär dator från Apple. Eller en subwoofer. Ett slags pelare som reser sig mot vardagsrumstaket. Många har redan kallat designen för ”monolith”, vilket är träffande.

Så här kan en konsol också se ut, tydligen.

Enligt Microsoft ska den, designen till trots, gå att ställa horisontellt. Men då gäller det nog att du har gott om plats i TV-bänken. Helt klart är att den är skapad för att ställas upp för att ge ventilationsgallret fri yta.

Själv gillade jag inte alls vad jag såg först, men jag måste säga att jag redan börjar svänga lite. Det är faktiskt inte omöjligt att den kommer se galet cool ut stående på TV-bänken bredvid min Nvidia Shield TV. Dessutom öppnar designen upp för rätt fräcka limited edition-utgåvor.

Namnet är rätt horribelt, och många har redan dragit paralleller till Nintendos fadäs att döpa uppföljaren till Wii till Wii U. Fullt så illa tror jag inte det är (och sanningen är att Wii U föll på betydligt värre missgrepp än bara ett dåligt namn), Microsoft har nämligen alltid haft konstiga namn på sina konsoler.

Xbox är till att börja med konstigt och helt utan betydelse (visst, det kommer från DirectX-Box, men det är ju obegripligt för de flesta). Xbox 360 lät helt absurt, och Xbox One lika knäppt eftersom det var den tredje Xbox-konsolen och inte den första.

Jämfört med känslorna i magen efter eventet då Xbox One avtäcktes för ganska precis sex och ett halvt år sedan är avslöjandet av Xbox Series X betydligt mer positivt. Namnet och designen är trots allt petitesser i det stora hela, viktigare är prestandan, handkontrollen, tjänsterna och inte minst spelen.

På alla dessa områden levererar nu Microsoft. Först prestandan. Enligt Microsoft kommer Xbox Series X ha kraft motsvarande fyra gånger Xbox One X samt erbjuda spelupplevelser från fyra olika Xbox-generationer via bakåtkompatibilitet. Några siffror får vi inte, och det handlar förstås inte om 24 teraflops mot 6 hos One X.

Handkontrollerna till Xbox One och Xbox Series X kommer fungera åt båda håll. De är väldigt snarlika, för övrigt, och den enda märkbara skillnaden är en ny share-knapp samt ett något förändrat styrkors. Dessutom verkar axelknapparna ha fått någon sorts greppvänlig textur.

Trailern för det allra första Series X-spelet, Ninja Theorys Senua’s Saga: Hellblade II, såg helt otroligt ut. Det sägs vara in game, alltså inte förrenderat. Då vet vi att vi dessutom väntar på nyheter om vad drygt tio andra Xbox-studior arbetar med.

Att Xbox Series X knyter ihop nästan 20 år av Xbox-spelande är ytterst välkommet. All data du har från dina nuvarande spel, inklusive achievements, kommer flyttas över automatiskt. Detta var något jag uppskattade enormt när jag gick från Xbox 360 till Xbox One.

Namnet antyder att vi kommer se fler Xbox-konsoler. Jag tror nämligen inte att Xbox Series X är den enda Xbox Microsoft kommer visa upp. Vi lär få se en till avslöjas under nästa år, kanske kallad Series S, som är mindre kraftfull och billigare. Troligen kommer den ha en mer traditionell design.

Handsken är kastad. Microsoft har visat korten. Nu väntar vi på Sony, som förväntas visa upp PlayStation 5 i början av nästa år.

Det finns förstås fortfarande mycket kvar att visa av Xbox Series X. Förutom en förmodad billigare Series S väntar vi fortfarande på detaljer om pris, lanseringsdatum och releasespel. Allt detta kommer vi få veta senast på E3 i juni.

Avtäckningen fick mig inte att kasta mig på förbokningsknappen. Jag vill fortfarande ha ett pris och mer information om vilka spel som kommer till releasen och strax efter. Men känslan just nu är att Microsoft fortsätter den positiva utvecklingen sedan de utannonserade Xbox One S och One X. Det bådar ganska gott.

Designen är rätt unik för att vara en spelkonsol.
(Visited 102 times, 1 visits today)