Välj en sida

Det var ett stort och hypat event i London, Microsofts X019 som skulle visa framtiden för Xbox. Vi utlovades två helt nya spel och nyheter om elva redan utannonserade titlar. Därtill mer om Project xCloud och massor av nyheter till Game Pass.

Vi fick allt det där, men den känsla som eventet framför allt lämnade i mig var att Xbox One nu definitivt är redo för pension. Microsoft blickar framåt, och det går knappast att klandra dem i detta läge.

Visst kommer det en del spel under 2020 till Microsofts numera sex år gamla konsol. Ori and the Will of the Whisps blir vårens ”stora” titel, lägg därtill alla multiformatsspel (som Cyberpunk 2077). Men i stort sett allt som skapas nu är tänkt för nästa generations Xbox.

Rares Everwild var kanske det största utropstecknet, även om jag sätter ett stort frågetecken för det personligen. En kort teaser är inte nog för att få mig exalterad.

Obsidians överraskande överlevnadstitel Grounded såg lite kufigt och kul ut. Framför allt var det oväntat, skulle jag säga, och något helt annat än The Outer Worlds.

Mest intressant var snarare Life is Strange-utvecklarnas nya Tell Me Why. Det ser ut att skildra en familjetragedi på ett starkt och engagerande sätt och kan definitivt bli intressant för alla som gillar starka historier.

Ett annat intressant men desto mer mystiskt spel som visades upp var Last Stop, utvecklat av Variable State som även låg bakom Virginia. Grafiskt är spelen närmast kopior av varandra, så utvecklarna har tydligen hittat sin nisch.

Rare har ett nytt spel på gång. När Everwild släpps vet vi dock inget om än.

Game Pass växer i styrka. Snart läggs spel som The Witcher III: Wild Hunt, Yakuza 0, tio Final Fantasy-titlar samt Halo: Reach och Darksiders III till det växande biblioteket.

Det är en galet prisvärd tjänst, i synnerhet för den som har mycket tid att gå igenom alla stora och små titlar och ägna tid åt dem. Vilket jag inte har för närvarande.

Slutligen Project xCloud (kan vi få ett definitivt namn på denna tjänst snart?). Microsoft avslöjade att de även kommer ha stöd för Sonys DualShock-kontroll, så nästan vem som helst kommer kunna spela spel på xCloud i framtiden.

Den stora frågan är förstås hur pass bra xCloud kommer fungera. Alla har inte snabbt och perfekt bredband, och i USA (som ju är en jättemarknad) finns det begränsningar för användarna. En försmak av hur det kan gå får vi redan med Googles Stadia,som trots att det är en gigant bakom den är rätt nederlagstippad.

X019 bjöd på god variation men samtidigt rätt lite som kändes hett. Det alla väntar på att få höra mer om är Project Scarlett, nästa Xbox. Allt vi hört hittills har varit positivt, och när Phil Spencer öppet medger att Xbox One både var för dyr och mindre kraftfull än den främsta konkurrenten bådar det gott.

Här får vi dock ge oss till tåls lite till, sannolikt till våren 2020. Alltmer tyder på att det faktiskt blir en konsol som är väntan värd.

2020 vet vi mer.

(Visited 53 times, 1 visits today)