Välj en sida

Googles molntjänst Stadia har lanserats. Recensionerna har redan trillat in, och de är inte smickrande.

De flesta är överens om att Stadia lanseras i ett ofärdigt skick. Flera viktiga funktioner saknas. Sådant kan läggas till senare, men mest nyfiken är nog de flesta på hur spelen flyter. Även här finns det problem.

Digital Foundry är oerhört seriösa, och även om de lyckades spela Destiny 2 och Shadow of the Tomb Raider i 60 bilder per sekund på Stadia var fördröjningarna märkbara. Spelen på Xbox One X hade helt enkelt bättre flyt, vilket är förödande i vilket spel som helst.

Inte bara Digital Foundry har recenserat sina upplevelser av Stadia, en hel drös med namnkunniga sidor har klämt på Googles speltjänst och omdömena är inte särskilt smickrande:

NY Times: ”Google Stadia wants you to replace your video game console. Don’t”

The Verge: ”The best of cloud gaming is still just a beta”

Gamespot: ”Too little, too soon”

Engadget: ”Shockingly playable and still potentially unstable”

Venturebeat: ”It works but it doesn’t matter”

Hur skadliga är då dessa recensioner för Stadias chanser att lyckas? Ganska skadliga, skulle jag säga. Allt är inte nattsvart, men rubrikerna talar sitt tydliga språk: Stadia är inte en färdig tjänst än.

Google fördubblade visserligen antalet lanseringsspel alldeles nyligen, men det lär inte räcka. Det de skulle behöva nu är häpna och begeistrade speljournalister som uppmanar alla att kasta sig på köpknappen och beställa Stadia.

Detta har de inte fått. Google löper nu en stor risk att förlora förbokningar och presumtiva kunder som vänder blicken åt ett annat håll.

Jag kan inte säga att jag är förvånad. Det var hela tiden rätt låga odds för att denna satsning inte skulle leverera det som utlovats. Vi är helt enkelt inte riktigt där än.

Visserligen önskar jag (nästan) aldrig ett företag olycka och att deras produkt ska misslyckas. Men när det gäller streaming känner jag oro för att det kommer påverka spelbranschen negativt för alla som likt jag själv älskar att spela och samla på konsolspel. Stadia är ett hot mot denna affärsmodell.

Det återstår ännu att se hur Google kommer reagera för att försöka rädda Stadia. Slaget är inte förlorat på något sätt än. Men de kunde onekligen ha fått en bättre start.

(Visited 67 times, 1 visits today)