Välj en sida

Yooka-Laylee var en andlig uppföljare till Nintendo 64-titeln Banjo-Kazooie och brukar räknas som ett av de Kickstarter-finansierade spel som inte riktigt levde upp till förväntningarna. Uppföljaren Yooka-Laylee and the Impossible Lair är däremot något helt annat.

Jag måste erkänna att detta spel flugit under min radar. Det är kul när det händer för det innebär att jag kan gå in med öppet sinne och utan förutfattade meningar.

I stället för 3D har Playtonic denna gång valt att satsa på ett spel helt i tvådimensionella miljöer, och resultatet är inget mindre än en succé.

Visst känns detta nästan pinsamt likt Donkey Kong Country: Tropical Freeze, men sämre förlagor kan man onekligen ha eftersom Tropical Freeze råkar vara ett av de allra bästa spelen till Wii U.

Vi möts av trallvänlig musik, skarp grafik som skildrar vackra tvådimensionella miljöer och framför allt en precis kontroll som lägger makten helt i spelarens händer. Det är här så många plattformsspel som inte har Nintendo-loggan på omslaget bokstavligen trampar snett.

Ta Playfuls Super Lucky’s Tale, till exempel. Det är ett jättecharmigt plattformsspel i 2,5 dimensioner men fungerar vare sig i 3D eller 2D eftersom kontrollen brister. Den är som att gå på hal is, vilket leder till många onödiga fall.

Även den grafiska stilen känns som plockad ur Tropical Freeze.

Så är det inte här. När jag dör är det mitt eget fel. Jag feltajmar ett hopp, jag har för bråttom eller läser av miljön fel. Det är aldrig spelets fel när jag måste börja om vid någon av alla generöst utplacerade sparpunkter.

Precis som i Donkey Kong Country: Tropical Freeze har man en medhjälpare på axeln. Laylee kan hjälpa Yooka att hoppa högre och hovra ett ögonblick i luften, men jag hade gärna sett att deras samarbete var lite mer utvecklat.

Å andra sidan innebär Laylees ganska blygsamma insats att det går utmärkt att klara banorna utan henne. Däremot blir Yooka då mer sårbar, och vissa hemligheter är lättare att hitta med Laylees hjälp så det rekommenderas att försöka hålla kvar henne.

Om hon försvinner går det att kalla tillbaka henne genom att ringa i utplacerade klockor.

Något behöver sägas om spelets tonics också, eller ska vi kalla dem brygder? Dessa utvecklar Yookas och Laylees färdigheter och erbjuder också en del taktiska överväganden som är roliga och rätt ovanliga i genren. Det går bara att ha tre åt gången. Här har Playtonic verkligen tänkt till.

Grundkonceptet är annars välkänt: samla mynt och låsa upp världar. Men även här har utvecklarna gjort det lite roligare. Hubbvärlden, som skulle kunna ha reducerats till bara en interaktiv karta som guidar dig från en bana till en annan, har hemligheter, utmaningar och fiender.

I hubbvärlden finns stora grindar, så kallade paywalls (!), som endast försvinner om man betalar för sig. Jag går runt och hittar gömda genvägar, lär mig hur jag ska öppna dem och får tips längs vägen. Här går det även att förändra banorna genom att frysa dem, dränka dem i vatten och så vidare vilket ger en delvis ny upplevelse av i grunden samma bana.

En annan fräsch idé här är att The Impossible Lair är en lång och som namnet antyder galet utmanande bana som finns tillgänglig redan från början. Lite som Hyrule Castle i Legend of Zelda: Breath of the Wild.

Men man har inte särskilt stor chans i början. Framgång förutsätter att du tar dig an huvudspelet och stärker dina chanser genom att skaffa både sköld och en rad färdigheter.

Miljöerna är vackra, färgrika och varierande. Tempot går upp och ned, men allra roligast har jag när jag tajmar hopp på ett sätt som känns direkt hämtat ur Tropical Freeze eller till och med det briljanta Rayman Legends. Även under vatten är Yooka-Laylee and the Impossible Lair lika strålande.

Även hubbvärlden bjuder på både hemligheter och utmaningar.

Det finns så oerhört mycket att göra här. Yooka-Laylee and the Impossible Lair når inte riktigt Tropical Freeze i charmfaktor och tempo, men det är bannemej inte långt ifrån. Detta är ett fantastiskt välbyggt plattformsspel, fullproppat med charm och idéer, men framför allt är det fullt av innehåll för plattformsälskaren att suga i sig.

Alla som är det minsta roade av riktigt bra tvådimensionella plattformsäventyr bör köpa Yooka-Laylee and the Impossible Lair omedelbums.

+ Kontrollen är strålande
+ Vackra och varierande miljöer
+ Hubbvärlden!

+ Fullproppat med innehåll

– Samarbetet med Laylee hade kunnat utvecklas mer
– Bitvis lite tjatig dialog

SLUTOMDÖME: PLATTFORMSMAGI I TVÅ DIMENSIONER

Betyg: 9/10

Format: Xbox One (testat), PS4, Switch

(Visited 101 times, 1 visits today)