Välj en sida

Sony har som en del av sin kvartalsrapport för räkenskapsårets andra kvartal låtit meddela att PlayStation 4, som snart fyller sex år, sålts i 102,8 miljoner enheter världen över. Därmed har den passerat Wii och Sony kan stoltsera med att ha de två bäst säljande konsolerna någonsin.

Inte illa. Få trodde att vi skulle få se någon konsol korsa 100-miljonersvallen denna generation. Denna milstolpe nådde PS4 i juli. Sedan dess har det alltså tickat på lite till.

Samtidigt betyder Sonys utannonsering av PlayStation 5 att PS4 nu sjunger på sista versen. Avmattningen har märkts av något under 2019. Den har fått stryk av Switch i Nordamerika varje månad i år.

Julhandeln lär bli helt OK för Sony, särskilt om de lyckas pressa priset lite. Men räkna inte med några tokbra siffror.

Under 2020 återstår därefter framför allt tre stora titlar: Final Fantasy VII Remake, Cyberpunk 2077 och det nyligen framskjutna The Last of Us Part II, som släpps i maj i stället för i februari.

Ghosts of Tsushima har ännu inget releasedatum, och det har spekulerats i att spelet ska flyttas till PS5, men efter Naughty Dogs beslut att försena sitt spel ryktas det om att Ghosts of Tsushima släpps först under den senare halvan av 2020.

För alla PS4-ägare ser det kommande året således ut att bli en mycket värdig avslutning för konsolen. Den lär dessutom leva vidare i flera år efter att PS5 lanserats. Så brukar det vara med Sonys konsoler.

Att sälja mer än 100 miljoner stationära spelkonsoler är en bedrift. Det är därför det bara är tre som har lyckats.

Spelkonsolen har blivit dödförklarad många gånger om. Det sades från vissa håll att PlayStation 3 och Xbox 360 skulle bli de sista konsolerna. Det sades att mobiler och surfplattor skulle ta död på konsolen. Nu sägs det att streaming kommer göra det.

Hittills har affärsmodellen med dedikerad stationär hårdvara för spel förblivit tämligen oförändrad. Det nya under den innevarande generationen var att konsolerna uppgraderades genom PS4 Pro och Xbox One X. Det lär vi få se igen.

Spelkonsolen lever och har hälsan fortfarande. Nästan 103 miljoner sålda PS4:or är ett så gott bevis för det som något.

(Visited 47 times, 1 visits today)