Välj en sida

Vi uppmärksammade 20-årsdagen av den amerikanska Dreamcast-lanseringen i september, men inget hindrar väl att vi kan göra detsamma med den europeiska? Det var ju den 14 oktober 1999 som de flesta av oss på denna sida Atlanten fick ta del av Segas bästa och sista konsol.

Själv har jag massor av minnen av Dreamcast, många av dem från betydligt senare när jag som samlare upptäckt mer av vad den hade att erbjuda.

Här är fem av spelen som jag minns allra mest från tiden när det begav sig:

Sega Rally 2

Det spel jag förmodligen spelade allra mest, möjligen Metropolis Street Racer undantaget, var Sega Rally 2. I uppföljaren till det galet populära arkadspelet jagade jag hundradelar på ett sätt jag aldrig gjort i något spel sedan dess. Särskilt utmanande var vinterbanan, som krävde precision i kurvtagningen och perfekt avvägning mellan gas och broms.

Jet Set Radio

Få spel representerade det kaxiga och gränslösa Sega som fanns runt millennieskiftet bättre än Jet Set Radio. Graffitispelet gick ut på att tagga ned staden och ens rivaler och undkomma den allt annat än balanserade polischefen, som var beredd att sätta in såväl stridsvagnar som fallskärmsjägare i kampen mot klottret. Jag minns den ibland bångstyriga kontrollen lika väl som det fantastiska soundtracket.

Metropolis Street Racer

Det vattnades i munnen på mig när jag sladdade runt i London, Tokyo och San Francisco i min fräscha Mazda. Metropolis Street Racer var så galet snyggt och realistiskt. Bizarre Creations hade återskapat de tre städerna med fantastisk precision. Det ställde dock krav på spelaren att köra ”med stil”. Här föddes grunderna till Project Gotham Racing, en mer genomtänkt och betydligt mer förlåtande version. MSR var nämligen sjukt utmanande, men jag spelade det mer än de flesta ändå.

Phantasy Star Online

Sega hade fantastiska framtidsplaner för Dreamcast. De insåg redan för drygt 20 år sedan att framtiden fanns på nätet. Först när kampen redan var förlorad släpptes flaggskeppet för onlinetjänsten Dreamarena i Europa. Att spela online på konsol var något rätt unikt vid den tiden, och i Phantasy Star Online kände jag mig verkligen som en pionjär. När jag tog de första stegen på planeten Ragol med den häpnadsväckande grafiken och många främmande varelser att ta kål på var det som att kliva in i nästa generation på riktigt.

Shenmue

Spelet som förknippas mest intimt med Dreamcast är utan tvekan Shenmue. Yu Suzukis mästerverk bröt ny mark på alla tänkbara sätt och kom närmast att omdefiniera vad ett spel är eller kan vara. Att vandra i hemstaden Yokosuka när regnet öser ned, lyssna till Loneliness och bara existera var en sällsam upplevelse. Shenmue II är ett på alla sätt bättre spel, men allt började ju där i det första spelet.

(Visited 81 times, 1 visits today)