Välj en sida

Det är ingen hemlighet att Microsoft fick hård kritik för sitt designval när de presenterade Xbox One. Jämförelsen med en VHS-spelare är måhända uttjatad vid det här laget, men den känns fortfarande relevant om vi tittar på den första svarta modellen.

Efter att ha tagit ett stort kliv framåt med Xbox 360 tog nu Microsoft ett gigantiskt kliv bakåt igen. Till och med den nya Kinectkameran var fulare än den förra. Väl instoppad i en TV-bänk då bara fronten syntes såg Xbox One mindre eländig ut. Men det var fortfarande inte en snygg produkt på något sätt.

När den vita modellen släpptes 2015 och några nyheter om en slimmodell fortfarande saknades, valde jag att köpa. Ända sedan Xbox 360 lanserades 2005 har jag tyckt att vita konsoler är snyggare än svarta. Till och med när min Xbox 360 gick sönder och jag skulle köpa en ny valde jag den vita, trots att den svarta Elite-modellen då fanns ute till ett minimalt högre pris.

Så har det fortsatt. Min PlayStation 4 är vit. Xbox One S blev den första Xbox-modellen sedan den första Xbox 360 som släpptes helt i vitt. Nu har jag slutligen även inhandlat en vit Xbox One X.

Microsofts stolthet, ”världens mest kraftfulla konsol”, ser bra ut även i svart (Xbox One S passar av någon anledning sämre i svart skrud). Men snyggast är den i mitt tycke i vitt.

Tripp, trapp, trull.

Ställda sida vid sida är utvecklingen rätt tydlig. Det är anmärkningsvärt att det är samma designteam som har skapat alla tre.

Xbox One S och X är nästan identiskt stora. One X har en annan kylning och saknar därför den stora perforeringen för fläkten som täcker halva ovansidan av One S. Öppningen för skivspelaren är lite mer dold. I övrigt är skillnaderna små.

Den största skillnaden mellan One S och One X syns inte på utsidan. One X är anmärkningsvärt tyngre, och jag tycker också att den verkar alstra mer värme. Vilket är logiskt.

Lika tyst är den däremot, vilket är ytterst tacksamt. Jag drar mig lite för att starta min PS4 på grund av dess ljudnivå.

Någon direkt effekt på spelen har jag ännu inte märkt. Men det beror ju på att min TV fortfarande är sju år gammal och varken klarar 4K-upplösning eller HDR.

Sökandet efter en ny TV har så sakteliga börjat ta fart igen, men det är en djungel utan dess like och lär ta sin tid. Efter flera Samsung-skärmar kommer det bli Philips eller Sony den här gången.

Min nu 13-åriga erfarenhet av Samsungs TV-apparater är lite delad. Dessutom är Philips ambilight en rätt cool teknik.

Kära nån. Mycket annat kunde man inte säga om den första modellen.

(Visited 67 times, 1 visits today)