Välj en sida

Tiden flyger. Det är inte mer än ett drygt år kvar tills Sony och Microsoft lanserar sina nya konsoler.

Den generation vi snart lämnar efter oss blev den första med uppgraderade konsoler. Sony släppte PS4 Pro och Microsoft slog till med Xbox One X, ”världens mest kraftfulla konsol!”, året efter. Nu undrar många hur de tänker göra nästa gång.

Enligt den välrenommerade Zenji Nishikawa kommer Sony att lansera en standard- och en Pro-modell direkt när PlayStation 5 släpps i butik. Om detta stämmer kan vi utgå från att det blir två prisnivåer, sannolikt en för 399 dollar och Pro-modellen för kanske så mycket som 599 dollar, lite beroende på hur högt Sony siktar.

Är detta klokt eller ej? Traditionellt har det inte varit någon höjdare att släppa flera olika modeller samtidigt. Microsoft lanserade Xbox 360 i två varianter: en premium och en arcade utan hårddisk (och något fulare). Den sistnämnda var billigare men stod endast för en bråkdel av den totala försäljningen och fasades snart ut.

Sony släppte PlayStation 3 i två modeller: en för 20gb och en med 60 gb hårddisk. Den förstnämnda såldes för 499 dollar, ändå minns alla endast den dyrare modellen som var den som var fullproppad med funktioner som få utnyttjade.

Inga nya rykten surrar än så länge om hur Microsoft tänker göra med sin Scarlett, men sedan tidigare har det hävdats att de planerar att göra likadant: släppa en standardmodell och en mer avancerad konsol med en högre prislapp.

Jag är inte övertygad om att detta är rätt strategi för endera företag. Särskilt inte om de samtidigt planerar att även släppa en uppgraderad konsol några år senare, vilket är troligt.

Risken är stor att många kommer känna sig svikna om de köpt den dyrare modellen och den sedan ersätts med en ny bara några år senare. Å andra sidan lär det vara de mest trogna fansen som öppnar plånboken för den dyrare modellen och de kan nog Sony och räkna med ändå när en Pro-modell väl släpps senare.

Det ryktas att Sony kommer berätta mer om PS5 i februari. Det skulle ligga i linje med hur de bekräftade PS4, vilket skedde i februari 2013.

(Visited 232 times, 1 visits today)