Välj en sida

När NPD summerar spel- och konsolförsäljningen för augusti i Nordamerika bjuds på både negativa och positiva överraskningar.

Vi kan genast konstatera att detta är trotjänarnas topplista. Spel som Minecraft och GTA V återfinns fortfarande i toppen, vilket förstås säger massor om hur framgångsrika dessa spel är. Minecraft är tio år gammalt nu och GTA V släpptes faktiskt för sex år sedan.

Men det säger även något annat: augusti var en usel månad sett till spelförsäljning, faktiskt den sämsta på över 20 år.

Switch fortsätter att vara bäst säljande konsol, både i augusti och för året som helhet. Det finns inget som tyder på att detta skulle ändras under resten av året. Osvuret är alltid bäst, men eftersom PS4 inte har någon exklusiv blockbuster som skulle kunna få den att bli förstahandsvalet i julhandeln lär Switch vinna både Black Friday och helåret.

Switch har hela tio exklusiva spel på topp 20, vilket är en remarkabel skillnad jämfört med när Wii U var Nintendos konsol på marknaden och endast något enstaka spel lyckades ta sig in.

Tyvärr återfinns inte Remedys Control (recension här) på topplistan. Det kan befinna sig strax utanför, det vet vi inte, och spelet släpptes i slutet av augusti. Men med all positiv kritik som det har fått och med en lansering på PC, PS4 och Xbox One samtidigt hade Remedy bättre förutsättningar denna gång än när de var Xbox-exklusiva. Ändå lyckas alltså Control inte bättre än så här.

Om vi går in och tittar på individuella format visar det sig att Control inte ens är topp 10 till var sig PS4 eller Xbox One. Det är faktiskt anmärkningsvärt svagt.

Förhoppningsvis är Control vad som ibland kallas ”slow burner”, det vill säga att spelet börjar långsamt men kanske tar sig över tid. Låt oss hoppas det, för spelet (med sina styrkor och svagheter) förtjänar faktiskt att spelas av fler.

Sannolikt finns flera anledningar till att Control ser ut att ha floppat. En viktig sådan är att spelet helt enkelt inte har synts tillräckligt mycket. Även om Control släpptes till Xbox One var det tydligt att Remedy ville att spelet skulle presenteras som ett PS4-spel (den versionen kommer även få en tidsexklusiv expansion nästa år).

Detta verkar de inte ha fått ett dugg för. Sony hoppade över årets E3-mässa, vilket gjorde att Control inte syntes där. Sedan gick sommaren och ännu i slutet av augusti var det få som hade hört talas om vad Control var för något.

Tragiskt för Remedy, men så här fungerar branschen. Det gäller att synas och höras för att slå igenom i det högljudda bruset av nya spel. Vi som följer spelforum blir ibland hemmablinda och inser inte att vi inte speglar den breda marknaden.

Topp 20 i Nordamerika i augusti 2019
01. Madden NFL 20 (PC, PS4, XBO)
02. Minecraft (multi)
03. GTA V (multi)
04. Fire Emblem: Three Houses (SW)
05. Super Smash Bros. Ultimate (SW)
06. Super Mario Maker 2 (SW)
07. Mario Kart 8 Deluxe (SW)
08. Mortal Kombat 11 (PC, PS4, XBO, SW)
09. Rainbow Six: Siege (PC, PS4, XBO)
10. Astral Chain (SW)
11. Spider-Man (PS4)
12. The Legend of Zelda: Breath of the Wild (SW)
13. Red Dead Redemption 2 (PS4, XBO)
14. Call of Duty: Black Ops 4 (PC, PS4, XBO)
15. Age of Wonders: Planetfall (PC, PS4, XBO)
16. Super Mario Party (SW)
17. Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order (SW)
18. New Super Mario Bros. U Deluxe (SW)
19. Man of Medan (PC, PS4, XBO)
20. Assassin’s Creed Odyssey (PC, PS4, XBO)

Källa: NPD Group

(Visited 56 times, 1 visits today)