Välj en sida

Det är kvartalsrapporttider. Apple visade på fortsatt enorma vinster men noterade även ett försäljningsfall för Iphone på 10 procent. En mättad marknad pekas ut som orsak.

När Samsung offentliggjorde sina räkenskaper visade det sig handla om ett ras – rörelseresultatet backade med hela 55 procent. Det såg lika illa ut förra kvartalet. Samsung angav samma skäl som Apple: marknaden är kort sagt mättad på nya smarttelefoner.

Förklaringarna är flera. Dels är vi konsumenter inte lika begeistrade i de nya modellerna, som släpps för ofta och därför erbjuder för små förändringar. Dels behåller vi våra telefoner längre i dag innan vi uppgraderar.

Ytterligare en aspekt tror jag är att priserna ha eskalerat utom kontroll. I dag kostar high-end-modellerna runt tiotusen kronor, vilket är galenskap. Jag köpte visserligen själv en sådan när jag pungade ut för Note 9, men då hade Samsung ett lukrativt inbyteserbjudande vilket gjorde att min flera år gamla S6 gav rejält klirr i kassan vid köp av den nya telefonen.

Jag begriper helt och fullt att många behåller sina telefoner längre. Även om batteritiden tar stryk med åren håller telefonerna rätt länge. Med expanderbart minne behöver man heller inte oroa sig över att få slut på plats för alla sina bilder och filmer.

Den 7 augusti ska Samsung visa upp nya prylar på sitt Unpacked-event. Det verkar osannolikt att kommande Note 10 kommer att vända utvecklingen. Tekniksprånget är inte tillräckligt stort när tillverkarna envisas med att släppa uppdateringar varje år. Så varför skulle gemene man välja att uppgradera för en sjukt dyr slant?

I september är det traditionsenligt dags för Apple att visa upp sina nya Iphones (för det lär vara fråga om flera modeller precis som tidigare). Grundmodellen ryktas heta Iphone 11, vilket säger en del om hur ospännande denna bransch har blivit. Den har helt enkelt segrat ihjäl sig och blivit blasé, trots att smarttelefoner från såväl Apple som Samsung och Huawei är små tekniska underverk. Egentligen.

Ändå är vi inte imponerande. Inte längre. Den vikbara Fold som Samsung visade upp för en tid sedan ser inte heller ut att ha blivit någon succé. Skärmen gick sönder och Samsung fick skämmas för en dundermiss igen. Det känns som att det skett en gång för mycket nu.

Inte hjälper det kunderna att bli mer exalterade över nästa stora avslöjande i alla fall.

(Visited 113 times, 1 visits today)