Välj en sida

Microsoft hade en vision med Xbox One. Konsolen skulle bli en sorts mediahubb i våra moderna uppkopplade hem och allt skulle kunna styras via den nya Kinectkameran som, enligt bolaget, var så avancerad att den kunde se våra blodkärl i kroppen.

Jag vet inte om någon någonsin efterfrågat en kamera i vardagsrummet som kunnat se våra blodkärl, men det var i alla fall vad Microsoft erbjöd. Tajmingen var särskilt dålig eftersom en man vid namn Edward Snowden bara dagar efter att Xbox One avtäckts inför allmänheten läckte tusentals NSA-dokument som avslöjade hur övervakade vi alla är av amerikanska och andra underrättelsetjänster via våra datorer, mobiler och på andra sätt. Utpekade i härvan var en rad IT-giganter.

Att ha en spionkamera från Microsoft i sitt vardagsrum föreföll plötsligt inte så attraktivt. Kinect 2.0 kan inte beskrivas som annat än ett fiasko. Microsoft plockade bort kameran ur erbjudandet och när Xbox One S lanserades 2016 fanns det inte ens någon kontakt att plugga in kameran i.

”Svarar omedelbart på dig” hette det i den första reklamen för nya Kinect. Så här i efterhand har det visat sig att det stämde lite för bra. Underentreprenörer till Microsoft har enligt Motherboard berättat att de lyssnat på vad Xbox One-användarna pratat om. Syftet var enkelt:

The purpose of contractors listening in and working with audio snippets was, as with other Microsoft services, to improve the products themselves.

Med tiden blev det mindre och mindre av denna vara eftersom tjänsten förbättrades. Microsoft menar att de varit helt öppna med att dessa inspelningar skett men att de inte längre görs i samma omfattning.

Själv använde jag Kinect till Xbox 360 men var aldrig intresserad av den till Xbox One. Detta dels för att det saknades spel som motiverade att ha den inkopplad, dels av integritetsskäl. Jag ville helt enkelt inte ha en intelligent kamera i vardagsrummet som kunde lyssna på mig hela tiden.

Det visade sig vara ett rätt klokt beslut.

(Visited 57 times, 1 visits today)