Välj en sida

Microsoft släppte sin kvartalsrapport häromdagen. Som Forbes berättat var det stora utropstecknet att försäljningen av Xbox One-konsoler dyker tvärt nedåt.

Minskningen jämfört med samma kvartal i fjol är dramatisk – minus 48 procent. Totalt sett minskar dock Xbox-divisionen bara med tio procent, vilket innebär att tappet i hårdvara kompenserades av annat. Närmare bestämt Xbox Live och andra tjänster.

Detta är faktiskt goda nyheter. Phil Spencers strategi inför nästa Xbox bygger nämligen på online- och streamingtjänster. Xbox Live, förstås, men också Game Pass och det kommande xCloud, som ska tillgängliggöra dina spel på alla tänkbara plattformar.

Att konsoler tappar mot slutet av generationen är inget ovanligt. Xbox One backar rätt dramatiskt, men det skulle förvåna om inte Microsoft har räknat med just detta. De visste att det skulle bli konsekvensen när de började prata om Scarlett tidigt.

Antalet exklusiva storspel till Xbox One är ytterst få i år (Gears 5 får sägas vara höjdpunkten), och nästa år är det bara Ori and the Will of the Whisps som hägrar innan nästa Xbox lanseras med Halo Infinite.

Tjänster som Game Pass och xCloud är framtiden för Xbox. Antalet sålda konsoler kommer därför bli än mer ointressant under nästa generation. För att tjänsterna ska bli relevanta behövs dock spel. Här har Microsoft väldigt mycket att bevisa efter en generation av besvikelser och löften som aldrig infriats.

(Visited 67 times, 1 visits today)