Välj en sida

Vi visste att det skulle ske, och nu har det bekräftats i Sonys senaste kvartalsrapport. De har skeppat 100 miljoner enheter av sin PlayStation 4 till och med den 30 juni. PS4 blir därmed den fjärde stationära konsolen någonsin att passera denna milstolpe.

Den har endast nåtts av en enda konkurrent förr – Nintendo sålde 101 miljoner exemplar av Wii. Frånsett Nintendo är det alltså bara Sony som har lyckats, och PS4 blir således den tredje stationära PlayStation-konsolen av fyra att passera 100 miljoner sålda enheter. Endast PS3 misslyckades. Det är oerhört imponerande.

PS4 lyckades på fem år och sju månader medan PS2 behövde ytterligare två månader för att nå samma milstolpe. Dock var PS2 en ytterst långlivad konsol. Den togs ur produktion först i början av 2013, när Sony utannonserade PS4, och sålde totalt 155 miljoner exemplar under över 12 år på marknaden. Dit lär PS4 knappast nå, men runt 120 miljoner eller så är alls ingen omöjlighet så länge Sony kan hålla liv i PS4 även efter att de lanserat nästa konsol. PS3 dog rätt snabbt efter att PS4 släppts.

Talande för hur stark PS4 fortfarande är, är att Sony under kvartalet april-juni skeppade 3,2 miljoner konsoler. Samma antal som året före. Microsoft såg å sin sida försäljningen av Xbox One minska med nära 50 procent under förra kvartalet. En minskning för PS4, om än inte så drastisk, hade varit väntad. Men konsolen håller alltså fortet, även sedan Sony börjat prata om PS5.

Målet är att sälja 15 miljoner enheter under detta räkenskapsår. Det är en hög siffra givet att 2019 är sista året innan nästa generations PlayStation rullar ut ur fabrikerna. Men det finns förmodligen tillräckligt med spel för att nå det målet. Under nästa års första månader släpps Cyberpunk 2077, remaken av Final Fantasy VII och mest sannolikt även The Last of Us: Part II. Det sistnämnda exklusivt för PS4.

Kvartalsrapporten bekräftar i övrigt åter igen hur viktigt PlayStation blivit för Sony. Verksamheten står för en tredjedel av bolagets vinst. Det har sålts nästan 40 miljoner spel under det senaste kvartalet och snart en miljard spel sedan PS4 lanserades. Det ger en attach rate på nästan 10 spel per såld konsol, vilket är bra.

100 miljoner sålda PS4 sätter onekligen ribban högt för PS5. Det är därför förbryllande att chefer hos Sony har kallat den en ”nischprodukt”. PlayStation har alltid varit en produkt för den breda marknaden, och det är svårt att se hur Sony skulle vilja något annat.

Pratet inför lanseringen av PS3 tydde visserligen på andra planer. När Ken Kutaragi påstod att folk skulle vara beredda att ta ett andra jobb för att ha råd med PS3 visade det på övermod och arrogans från Sonys sida. Vi får hoppas att de inte hamnar där igen efter framgångarna med PS4.

PlayStation har som synes blivit oerhört viktigt för Sony.

(Visited 78 times, 1 visits today)