Välj en sida

Mario Kart 8 släpptes våren 2014 till Wii U. Det blev en av konsolens mest populära spel med 8,4 miljoner sålda exemplar. Nästan två av tre Wii U-ägare köpte spelet.

Tre år senare släppte Nintendo en sorts samlingsutgåva till Switch och har hittills krängt ytterligare ofattbara 16 miljoner ex av samma spel.

Mario Kart 8 är i dag över fem år gammalt men det säljer fortfarande. Microsoft har haft motsatt approach när det kommer till sina exklusiva racingspel. Sedan Xbox One nådde butikshyllorna har det släppts ett Forza-spel varje år. Forza Motorsport och Horizon har turats om.

2019 ser ut att bli det enda året sedan 2013 som vi inte får ett nytt Forza. Det sannolika är att Microsoft planerar ett Forza Motorsport 8 lagom till lanseringen av nästa Xbox.

Jag har tidigare klagat över de täta releaserna. Inte för att Forza-spelen är dåliga utan tvärtom. De är så pass bra och har en sådan hållbarhet att de inte behöver ersättas varje år.

Ett sätt att förlänga livet på ett racingspel är förstås att släppa expansioner. Detta gjorde Playground Games förtjänstfullt till Forza Horizon 3, där vi först fick vinterexpansionen Blizzard Mountain och sedan det fantasifulla experimentet Hot Wheels.

Lego Speed Champions är riktigt snyggt.

Nu har de släppt sin andra expansion till Forza Horizon 4, och jag älskar den. Vilket är oväntat, för jag var inte alls såld på idén när den visades upp på E3. Vi snackar alltså lego. Forza Horizon flyttar in i legots kantiga värld. De vackra brittiska miljöerna har ersatts av förvånansvärt vackra byggblock.

Det är en bisarr känsla till en början, precis som med Micro Machines-liknande Hot Wheels. Men kontrollen är förstås lika oklanderlig här som tidigare, och det är precis lika roligt att vinna race när de träd jag kör sönder i den alltför tvära kurvan råkar bestå av lego.

Upplägget är lika lättillgängligt som det är lockande. Genom att vinna tävlingar låser man upp legobitar, som kan användas till att bygga både bilar och hus.

I grunden är konceptet detsamma som i huvudspelet, men legobitarna gör det visuellt tydligare. Dessutom pågår spelets utmaningar som vanligt, och det gäller de skiftande årstiderna också. Legobitarna går alltså från gröna till gula och sedan vita.

Om jag ska klaga på något är det antalet bilar: blott tre stycken legobilar är i snålaste laget. Dessutom är kartan rätt liten.

Trots detta är Lego Speed Champions den roligaste expansionen sedan Hot Wheels. Den når kanske inte riktigt den sistnämnda, som var fenomenal, men Playground visar åter igen på fantastisk kreativitet och utsökt sinne för detaljer.

Jag hoppas att detta inte är den sista expansionen. Forza Horizon 4 har mycket liv kvar i sig.

Livet i en Mini Cooper är inte alltför glamouröst. Men vansinnigt underhållande.

(Visited 57 times, 1 visits today)