Välj en sida

Jag var en av närmare 70 000 personer som gav mitt ekonomiska stöd till Shenmue III när Yu Suzuki på Sonys E3-scen 2015 avslöjade Kickstartern. Totalt samlades då 6,3 miljoner dollar in och sedan dess har Ys Net passerat 7,1 miljoner. 300 dollar av dem är mina.

Då sades det att Shenmue III skulle släppas till PC och PlayStation 4. Sedan dess har det dock hänt en del. Epic Games Store har börjat konkurrera med Steam, vilket kommer att diversifiera PC-marknaden ytterligare. När utgivaren Deep Silver på E3:s PC Gaming Show lite oväntat avslöjade att Shenmue III skulle bli exklusivt (eller tidsexklusivt?) på Epic Store fick det många backare att flyga i taket.

Med viss rätt. Föreställ dig att du som PC-spelare har lagt ut hundratals dollar för att stödja projektet och så måste du skaffa ett extra abonnemang för att få tillgång till spelet när det släpps. Beslutet är märkligt. Sannolikt har det med pengar att göra, det är den enda förklaringen. Hur mycket Epic har betalat för denna exklusivitet lär aldrig bli offentligt, men det finns indikationer på att det kan handla om flera miljoner dollar.

Ys Net och Deep Silver har nu lyckats reta upp många fans ett halvår före planerad release. Det har gått ut ett mejl från utvecklarna där de lovar att återkomma för att räta ut frågetecken. Men kanske är det för sent. Det är begripligt att projektet behöver pengar, i synnerhet som Yu Suzuki själv är känd för att överskrida sina budgetramar, men det hela är amatörmässigt hanterat.

Dessutom har det nu dykt upp en collector’s edition av Shenmue III. Jag har inte lyckats få klart för mig om detta är en del av det som jag som backare ändå kommer få del av, men en jämförelse med den samlarutgåva som 300 dollar gav tyder inte på det. Den verkar helt unik. Så jag förbokade.

Jag måste säga att det är ett konstigt beslut att släppa en helt separat samlarutgåva vid sidan om de som ingår för alla som backat projektet, även om det nu är Limited Run som står bakom den.

Det är ju främst lojala fans som har backat, i synnerhet på de högre beloppen. Att dessa fans nu i praktiken kommer behöva köpa en till samlarutgåva är lite elakt. Även om jag förstår att Ys Net behöver alla pengar de kan få för att Shenmue III att bli en hyfsad affär och möjliggöra Shenmue IV.

Senaste budet är att Shenmue III ska släppas den 19 november. Vi får se om det blir så. I vilket fall kommer det vara en turbulent resa vi lägger bakom oss när spelet slutligen är här.

En sak verkar i alla fall säker redan nu: Shenmue III blir förvånansvärt troget de två föregångarna. Det kommer glädja fansen, men personligen är jag lite överraskad att Yu Suzuki inte verkar ha moderniserat Shenmue mer på nästan 20 år.

Samlarutgåva för 899 kr.

Min samlarutgåva som Kickstarter-backer.

(Visited 67 times, 1 visits today)