Välj en sida

Nintendo är tillbaka med besked. Med en ny Amerika-chef, dessutom. Sedan Reggie Fils-Aime gick i pension i april heter bossen Doug Bowser.

Någon traditionell presskonferens på en stor E3-scen blev det inte i år heller (Nintendo har inte gjort det sedan de visade Wii U 2012), men den japanska spel- och leksaksjätten bevisade att de är med i leken genom att visa upp massor av nya spel till Switch.

I Nintendos Direct ploppade det ena spelet efter det andra upp. Vissa var rena skrällar. Vem hade exempelvis räknat med en remake av det närmast ikoniska Saturn-spelet Panzer Dragoon?

Nintendo hade massor att visa som gläder fansen. Men en stor del av det som släpps till Switch är fortfarande äldre spel som portas. Det stora utropstecknet denna gång var utan tvekan en portning av The Witcher III. Det blir onekligen intressant att se Eurogamers Digital Foundry sätta tänderna i bilduppdateringen. Det kommer krävas lite trolleri för att få det att flyta felfritt på en svagare enhet som Switch.

Luigi gör comeback. Luigi’s Mansion var ett releasespel till Gamecube för över 15 år sedan. Uppföljaren släpptes till Nintendo 3DS och nu är det alltså dags för del tre till Switch. Nintendo har inte avslöjat ett exakt lanseringsdatum än, men de räknar med att släppa Luigi’s Mansion 3 under 2019. De brukar hålla sina lanseringsdatum.

En remake av ett Game Boy-spel. Inte illa.

Resident Evil landar också på Switch. Resident Evil, Resident Evil 0 samt Resident Evil 4, 5 och 6 släpps till hösten. En riktigt klassisk samling spel från Capcom som säkert kommer göra sig bra i bärbart format. Inget sades däremot om Resident Evil 7 eller remaken av Resident Evil 2, som vore mer utmanande portningar.

Här fanns även Trials of Mana, Banjo-Kazooie som karaktär till Super Smash Bros. Ultimate och inte minst No More Heroes 3, som bekräftar Switch som en plattform för den som söker lite udda titlar. Microsoft lånar inte bara ut en karaktär utan släpper även Minecraft Dungeons och tidigare Xbox One-exklusiva Super Lucky’s Tale.

Att räven Lucky hittar till Switch är rätt anmärkningsvärt, men kanske inte så oväntat ändå. Det lär knappast skada Xbox eftersom spelet ändå floppade och har chansen att göra bättre ifrån sig på en Nintendo-konsol.

Animal Crossing: New Horizons gläder säkerligen fansen som väntat så länge på ett riktigt Animal Crossing, även om det släpps först i mars 2020. Lika glädjande var att uppföljaren till The Legend of Zelda: Breath of the Wild är bekräftat under utveckling. Det är förmodligen ett spel som inte kommer släppas förrän kanske 2021, men för Zelda-fansen var det viktigt att få veta att det arbetas på en uppföljare.

Dessutom släpps det gamla Game Boy-spelet The Legend of Zelda: Link’s Awakening i nytappning till Switch. Det ser rätt bedårande ut, även om jag själv aldrig har begripit storheten i Zelda.

Nintendo har proppat ut remakes och nyutgivningar till Switch. De har dammsugit Wii U på de hetaste titlarna (nu återstår egentligen främst Super Mario 3D World och några till), nu släpper de alltså även en remake av ett Game Boy-spel.

Överdrivet mycket exklusivt nytt material finns det måhända inte till Switch, åtminstone inte i AAA-segmentet. Men många nöjer sig med att få spela gamla favoriter bärbart. Och att släppa en remake av ett Zelda som släpptes 1993 till Game Boy är fanservice i den högre skolan.

(Visited 50 times, 1 visits today)