Välj en sida

Google passade på att använda den svenska nationaldagen till att presentera fler detaljer om sin molntjänst Stadia. Nu vet vi både pris och lanseringsmånad.

Du behöver en Chromecast för att kunna spela på din TV, men det fungerar också via webbläsaren Chrome. Alla enheter som använder Chrome stödjer också Stadia, vilket är smidigt.

Så vad går kalaset på? Stadia Pro är ett abonnemang som kostar 9,99 dollar i månaden. Då får du tillgång till nytt innehåll, men måste köpa loss spelen separat om du vill äga dem.

Från och med 2020 kan den som inte vill ha en löpande prenumeration i stället satsa på Stadia Base, som erbjuder streaming i full HD och 60 bilder per sekund i stället för den 4K-upplösning som Pro-tjänsten tillhandahåller.

För den som tycker att inget av detta räcker finns Founder’s Edition. Då får du punga ut med 129 dollar på en gång vilket ger en Chromecast Ultra, en Stadia-handkontroll, Destiny 2 och ett tre månaders prova på-abonnemang för vänner som vill testa.

Handkontrollen kostar 69 dollar om du behöver fler än en. Founders-kunderna blir även först ut att välja användarnamn. Stadia Pro kräver en uppkoppling på minst 35mbps medan Base endast kräver 10mbps. Så det är inga jättekrav.

Spelen, då? 30 spel ska finnas tillgängliga till lanseringen i november. Dit hör Baldur’s Gate III, Rage 2, The Division 2, samtliga tre spel ur den senaste Tomb Raider-trilogin, Assassin’s Creed Odyssey, Doom, Metro Exodus, Mortal Kombat 11 och Final Fantasy XV. Fler spel kommer läggas till allt eftersom, enligt Google.

Stadia är inte ett nytt Netflix för spel utan kan snarare liknas vid PlayStation Plus och Xbox Live Gold. Du betalar för att spela och måste köpa loss spelen.

Sverige är ett av 14 utvalda länder som får tillgång till Stadia genom Founder’s Edition i november. Hedrande, antar jag.

Är då Stadia ett seriöst alternativ till andra tjänster som finns i dag? Definitivt. Själva streamingtjänsten lär säkert fungera hyggligt från start, men det kommer ta tid för Google att bli stora nog för att konkurrera på allvar med ett bra utbud av spel. Microsoft och Sony har ett försprång.

Själv avvaktar jag. Jag är inte såld på streaming, men framför allt är jag i likhet med många andra redan djupt insyltad i ett annat ekosystem. Man byter inte bara för att få tillgång till nästan exakt samma spel på en annan tjänst. Vilket för övrigt är skälet till att jag aldrig började använda GeForce Now på min Shield.

Google behöver framför allt locka in nya spelare som inte redan betalar för PS Plus eller Xbox Live. Om några dagar får vi troligen veta mer om Microsofts kommande tjänst xCloud. Nu vet även de hur motståndet ser ut.

Google ställer inga orimliga krav på din uppkoppling.

(Visited 61 times, 1 visits today)