Välj en sida

PlayStation 4 och Xbox One backar medan Nintendo Switch ökar. Det är kontentan när NPD summerar försäljningen i Nordamerika i april. Switch är också den konsol som sålt bäst hittills i år.

Däremot har vi än så länge inte fått några läckor beträffande hur varje format har sålt. NPD, som ”äger” siffrorna och lever på att sälja dem, bedriver en jakt på läckor just nu så det är mycket möjligt att tiden när vi kunde diskutera försäljningssiffror definitivt är förbi.

Även om konkreta siffror saknas tyder allt på att ordningen blev den gamla vanliga: Switch, PS4 och slutligen Xbox One.

Konsolförsäljning i Nordamerika i april 2019
01. Switch (ökar)
02. PS4 (minskar)
03. Xbox One (minskar)

Days Gone har fått hård kritik av en tämligen enig kritikerkår, men i handeln har det gått bra. Så även i USA, där det var det näst bäst sålda spelet i april. Trillar ur gör dock Devil May Cry V, som var fyra i mars, och Anthem. Därmed lyckades BioWares utskällda shooter endast hålla sig på topp 20-listan i två månader. Men det är ändå det fjärde bäst sålda spelet hittills i år.

Att Mortal Kombat 11 knep förstaplatsen i april var inte oväntat. Serien är stor i USA. Men att det även var det mest sålda Switchspelet överraskar. Vi får nämligen gå ända tillbaka till 2005 (Resident Evil 4 på Gamecube) för att hitta ett M-rankat tredjepartsspel som toppar försäljningen på en Nintendo-konsol.

Resident Evil 2 har inte synts till sedan i februari, men det säljer ändå hyggligt globalt. Capcom meddelade nyligen att de sålt 4,2 miljoner exemplar av spelet, vilket får sägas vara bra för en remake.

Fortfarande det bäst sålda spelet 2019.

Vi kan också se att Rockstars Red Dead Redemption 2, som sålts i 24 miljoner exemplar men saktat in under 2019, nu får stryk av det snart sex år gamla GTA V. Herren på täppan har trots allt sålts i över 110 miljoner exemplar världen över, slaget endast av Minecraft (176 miljoner) och sannolikt även av Tetris. Beroende på hur man räknar.

Men: trots storspel som Days Gone, The Division 2 och Resident Evil 2 är det fortfarande Kingdom Hearts III som har sålt bäst i år. Det är galet imponerande. Själv reagerar jag också för att Battlefield V biter sig fast på topplistan. Spelet fick hyggliga betyg men hypades aldrig och glömdes snart bort på nätet. Uppenbarligen har det ändå hittat sin publik. Vilket jag tycker är rätt kul, för ett dåligt spel är det definitivt inte.

Topp 20 i Nordamerika i april 2019
01. Mortal Kombat 11 (PC, PS4, XBO, SW)
02. Days Gone (PS4)
03. MLB 19: The Show (PS4)
04. The Division 2 (PC, PS4, XBO)
05. Super Smash Bros. Ultimate (SW)
06. GTA V (multi)
07. Sekiro: Shadows Die Twice (PC, PS4, XBO)
08. Call of Duty: Black Ops 4 (PC, PS4, XBO)
09. NBA 2K19 (multi)
10. Yoshi’s Crafted World (SW)
11. Red Dead Redemption 2 (PS4, XBO)
12. Mario Kart 8: Deluxe (SW)
13. Assassin’s Creed: Odyssey (PC, PS4, XBO)
14. Minecraft (multi)
15. New Super Mario Bros. U Deluxe (SW)
16. Final Fantasy X/X-2 HD Remaster (multi)
17. The Legend of Zelda: Breath of the Wild (SW)
19. Jump Force (PC, PS4, XBO)
19. Battlefield V (PC, PS4, XBO)
20. Borderlands (multi)

Källa: NPD Group

(Visited 91 times, 1 visits today)