Välj en sida

Världens största och mest uppmärksammade spelmässa, E3 i Los Angeles, är bara en månad bort. I år blir den för första gången utan Sonys medverkan. Vilket ger Microsoft en unik möjlighet att flexa musklerna.

Nintendo har sedan 2013 skalat ned sin medverkan på E3. Eller åtminstone förändrat den. De klassiska konferenserna på scen är historia för Nintendos del och ersatts av förinspelade Nintendo Direct-sändningar och en närvaro i båset.

Att Sony inte deltar är däremot unikt. De ställde även in PlayStation Experience, PSX, i fjol med motiveringen att de inte hade tillräckligt mycket att visa upp. Produktionen växlar nu över till PS5 och alla vet det.

För Microsoft innebär det både en möjlighet och ett huvudbry. Nu har de (nästan) scenen för sig själva och därmed världens chans att få största möjliga uppmärksamhet utanför de mest trogna kretsarna.

Samtidigt är även Xbox-teamet i en övergångsperiod från Xbox One till nästa generations hårdvara. Detta innebär att de å ena sida måste försöka visa trohet till sin gamla konsol och å den andra få upp intresset för nästa Xbox. Ingen enkel balansgång.

Vi lär säkert få se lite mer av Halo Infinite, som fortfarande saknar lanseringsdatum trots att Halo 5 släpptes 2015. Det troliga är att Master Chiefs nya äventyr släpps till Xbox One och nästa Xbox samtidigt. 2018 var inget bra år för Xbox, och 2019 ser inte hetare ut. Förutom Gears 5 och Ori and the Will of the Whisps ser det väldigt skralt ut.

Jag ser därför en möjlighet för Microsoft att briljera med indiespel denna gång. Det är faktiskt vad jag skulle vilja se mer av. Spel som Little Nightmares, Inside, Firewatch och What Remanis of Edith Finch. Xbox One har fått en hel del av dem, men inte alls i samma omfattning som PS4.

Xbox-teamet har tryckt på betydelse av indiespel i sin ID@Xbox-satsning, nu är det dags att leverera. Ty Microsoft kan inte prata särskilt mycket framtid ännu eftersom nästa Xbox med allra största sannolikhet släpps 2020. Och vad gäller exklusiva AAA-spel är det väldigt tomt i kalendern för 2019, precis som det var 2018. Om de ska lyckas fylla 90 minuter på E3 måste det handla om en del indiespel, det kan inte räcka med att enbart prata om Game Pass och molntjänsten XCloud.

E3 2019 kan vara det sista innan nästa Xbox utannonseras. Xbox One behöver få lite kärlek nu. Gärna i form av små men riktigt bra indietitlar.

Dags att leverera.

(Visited 53 times, 1 visits today)