Välj en sida

Den tidigare chefen för PlayStation i Nordamerika, Jack Tretton (han som stod på E3-scenen 2013 när Sony gjorde sig lustiga över Microsofts fiasko) tror att Sony är väl positionerade inför nästa generation men att konkurrensen kommer bli tuffare denna gång.

I en intervju med VentureBeat, som mest handlar om Trettons nuvarande arbete med att investera i indietitlar, har den förra PlayStation-bossen följande att säga om den kommande generationen:

I think they’re [Sony] very well-positioned. The leader of the prior generation is always in a good position going into the new generation. From what I’ve read about the specs of PlayStation 5, it sounds impressive. Their business model obviously worked well for them the last time around, and it doesn’t look like they’re going to deviate from that. They’ll be well-positioned. But I do think they’ll face exponentially more competition than they did the last time around.

Microsoft should give them a better run for their money, and Stadia is a new wrinkle in the market that didn’t exist in 2013. Nintendo is more relevant this time around. It’s going to be a much more competitive market.

Det är svårt att invända mot något av detta. Sony är en given lågoddsare i tipsen om vilka som kommer dominera även nästa generation. Frånsett PlayStation 3 har varje stationär PlayStation varit marknadsledande. Varumärket är oerhört starkt i västvärlden, där det helt dominerar i Europa och under den innevarande generationen även har varit marknadsledande i USA.

Den stora utmaningen för Sony ser ut att bli Japan. Switch har redan passerat PS4 där i sålda enheter, trots att PS4 hade tre och ett halvt års försprång. Onekligen säger det en hel del om vilken annorlunda marknad den japanska är jämfört med USA och Europa. Microsoft har aldrig lyckats att ens få in en fot i Japan.

Förutom de tre aktörer som tävlat sedan 2001 har vi nu även nya spelare på marknaden. Google har avtäckt sin molntjänst Stadia, Apple är på väg att ge sig in i leken på allvar med Apple Arcade och Amazon kan inte heller räknas bort. Detta är bjässar som har muskler att vara med och slåss på allvar.

Den generation som de flesta räknar med drar igång 2020 lär bli jämnare, men också mer svårmätt. Ty hur mäter fram framgång på en så föränderlig marknad? Förr räckte det i stort sett med att räkna antalet sålda konsoler för att utse en vinnare. Sony vann överlägset med PS2, Nintendos Wii vann sin generation och så vidare. Även om detta var sant också räknat i ren vinst, är det långt ifrån säkert att dessa två parametrar kommer överensstämma under den kommande generationen.

Tjänster blir allt viktigare. Microsoft kommer satsa stenhårt på att lansera Xbox Game Pass på fler plattformar, inte minst mobiler, datorer och surfplattor, samtidigt som de kör igång sin molntjänst xCloud. Det är här de räknar med att dra in slantarna, inte på varje såld Xbox.

Om Microsoft löper linan ut och gör Game Pass och Xbox Live tillgängligt på andra plattformar kommer det (förmodligen) innebära färre sålda konsoler men samtidigt en ökad vinst. Prenumerationsintäkter är fantastiska eftersom de är så pass säkra. Många väljer att låta sina abonnemang rulla på eftersom de motsvarar en så liten månatlig kostnad.

Alla hobbyanalytiker måste därför tänka om. Dels har det blivit svårare att komma åt försäljningssiffror som bolagen inte själva publicerar, men framför allt måste värdet av dem börja ifrågasättas. Det är såklart relevant om en konsol säljer 13 miljoner enheter under sin livstid, som Wii U, eller om den passerar 100 miljoner, som PS4. Men det avgörande för huruvida en plattform kan kallas framgångsrik eller inte kommer framöver inte enbart handla om hur många som köpt lådan utan hur inkomsterna från kringtjänster som Game Pass ser ut.

När Sony insåg att de kunde tjäna storkovan på att ta betalt för onlinespel var steget väldigt kort. PS Plus är i dag en kassako de aldrig vill bli av med. Samma sak med Microsoft, som önskar bredda sig för att nå spelare som inte vill punga ut med tusentals kronor för en Xbox men kanske ändå skulle kunna tilltalas av vissa av spelen om de fanns tillgängliga på mobilen.

Allt detta sammantaget gör den kommande generationen till en väldigt oviss sådan. Lojaliteter kommer brytas, nya samarbeten formeras och gamla strategier behöva uppdateras. Mest intressant är kanske hur Nintendo kommer placera sig mitt i allt detta. Switch är helt uppenbart en rasande succé här och nu, men är det även en framtidskonsol?

När E3 drar igång om någon vecka kommer mycket fokus ligga på Microsoft. Sony är inte där och Nintendo har inte längre någon traditionell presskonferens. Vi lär få höra en del om vad Microsoft planerar. Men det är först nästa år det drar igång på riktigt.

(Visited 55 times, 1 visits today)