Välj en sida

Inga andra i spelbranschen drabbas av läckor som Microsoft. Värst var det när de skulle lansera Xbox One S sommaren 2016. Phil Spencer hade upp till den tidpunkten sagt att det inte fanns några planer på en slimmad Xbox. Microsoft fokuserade på att utveckla sina tjänster, inte på att ”göra något med plasten” på själva konsolen.

Bara timmar innan E3 det året läckte bilder på Xbox One S. Allt stämde. Så när Phil Spencer ”avslöjade” konsolen lite senare var överraskningsmomentet helt borta.

Nu händer ungefär samma sak igen. Det har visserligen länge ryktats om en Xbox One utan skivläsare, men Microsoft har inte pratat om det öppet. Ryktet nu säger att konsolen, som får det krångliga namnet Xbox One S All-Digital Edition, ska släppas den 7 maj och kosta 259 dollar.

Utseendemässigt påminner den inte bara om Xbox One S – designen är i praktiken identisk förutom att denna saknar en skivläsare på den vänstra halvan. Det är förmodligen ett dåligt beslut av Microsoft att inte ge denna skivlösa konsol en helt egen design för att särskilja den från One S och One X. Risken för felköp är uppenbar.

Priset, om det nu stämmer, är inte heller vad vi hade hoppats på. En Xbox One utan skivläsare är förstås billigare att tillverka, och många hade hoppats på det ultimata priset 200 dollar. 259 dollar är för mycket, särskilt så här sent i generationen.

Tre spel ingår som synes av bilden nedan. På valet av spel kan man också ha synpunkter. Minecraft har redan bundlats friskt med Xbox One S. Sea of Thieves finns redan på Game Pass. Och Forza Horizon 3 är, tja, gammalt. Det fjärde spelet kom som bekant i höstas.

Så, om detta är vad Microsoft har att erbjuda den som kan tänka sig att spela utan skivor är jag föga imponerad. Jag undrar vad syftet med denna konsol egentligen är.

Det är begripligt att Microsoft vill se konsumenternas intresse för en skivlös Xbox eftersom det troligen är i den riktningen de vill vandra framöver. Att skicka upp en testballong som denna är inte fel. Men detta är alldeles för halvhjärtat för att kännas seriöst.

Både tajming, pris och hela erbjudandet som helhet känns otillräckligt. Vi får hoppas att detta inte är en indikation på hur Microsofts framtidsplaner ser ut.

Inte jättespännande.

(Visited 52 times, 1 visits today)