Välj en sida

Sonys nästa spelkonsol kommer inte bara bli en simpel uppgradering utan något helt nytt. Det säger Mark Cerny, arkitekten bakom hårdvaran denna gång precis som när PlayStation 4 snickrades ihop. Det mesta tyder på att PlayStation 5 blir ett prestandamonster. Men räcker det?

En sak vet vi när en ny konsol närmar sig: den kommer ha bättre GPU och CPU, i detta fall en CPU från AMD med åtta kärnor, samt en större hårddisk. För att PlayStation 5 ska kunna sägas erbjuda ”en fundamental skillnad” krävs dock något mer.

Enligt Cerny är en SSD-hårddisk ett steg i den riktningen. Ju mer avancerade konsolerna blir, desto större blir spelen vilket paradoxalt får konsekvensen att allt blir långsammare. En viktig uppgift för PS5 blir därför att kapa laddningstiderna.

En annan är så kallad raytracing, en metod för att skapa fotorealistisk grafik som bland annat möjliggör mycket mer realistiska skuggor (utmärkt förklarat här av Digital Foundry).

PS5 ska kunna visa 8K-upplösning, ha stöd för PlayStation VR (en uppgraderad VR-hjälm är säkert också under utveckling) och vara bakåtkompatibel med spel till PS4. Det var lika väntat som efterlängtat.

PS5 kommer fungera med fysiska lagringsmedia, vilket sannolikt innebär att spelen kommer ligga på Blu-rayskivor för tredje generationen i följd.

2019 eller 2020?
Vissa är fortfarande övertygade om att PS5 kommer lanseras redan i år. Själv tror jag inte alls på detta, och det har främst med kommande titlar till PS4 att göra.

Death Stranding och Final Fantasy VII kan mycket väl komma att flyttas till PS5, men The Last of Us: Part II är en PS4-titel som inte ens är bekräftad för 2019 än. Att det skulle släppas i samma veva eller rent av efter PS5 har släppts känns osannolikt. Det är ovanligt att konkurrera med sin själv på det sättet, och onödigt.

Något pris eller lanseringsdatum har vi förstås inte fått ännu, men det kommer knappast någon ny konsol i år. Det förblir mest sannolikt att Sony satsar på en lansering under 2020. När kan vi inte vara helt säkra på, även om konsoler tenderar att lanseras i november. Om de vill få ett försprång på Microsoft kan det inte uteslutas att PS5 lanseras redan under våren.

Att PlayStation 5 kommer bli ett tekniskt litet mirakel är inte direkt överraskande. Sony har en lång historia av att utveckla riktigt bra hårdvara, inte bara spelkonsoler. Det lär finnas få skäl att inte köpa PS5 när den lanseras. Själv önskar jag dock att Sony drar några lärdomar av PS4. Det gäller dels ljudnivån på konsolen, dels byggkvaliteten på handkontrollen.

På båda dess områden ligger Microsoft i framkant. Även om ingetdera avgör ödet för PS5 hoppas jag att Sony lyckas ta några steg framåt.

PS4 fyller sex år i november och har börjat visa ålderstecken, även om PS4 Pro gav trotjänaren lite extra energi. Att PS5 kommer bli en konsol man bara måste ha om man älskar TV-spel känns som en självklarhet.

Det är därför Microsoft som har mycket att bevisa nu efter fem tunga år med Xbox One. På E3 har de chansen. Frågan är om de tar den.

(Visited 68 times, 1 visits today)