Välj en sida

”The power of X”. Microsofts företrädare bad t-shirts med texten på, tydligt belåtna när de utannonserade Xbox One X, då känd som Project Scorpio. Den var Världens Mest Kraftfulla Konsol.

Att Xbox One var tydligt svagare än PlayStation 4 var något som Microsoft hade svårt att hantera. Den allra första Xbox var den klart mest kraftfulla konsolen på marknaden på sin tid, och det är så Xbox-teamet har velat definiera sin produkt. Det gick inte med Xbox One, inte förrän One X lanserades 2017.

Nu ryktas det om att nästa Xbox, Microsofts fjärde, ska bli mer avancerad än PlayStation 5.

Notera skillnaden mellan ”mer kraftfull” och ”mer avancerad”. Det sistnämnda behöver inte nödvändigtvis betyda att nästa Xbox har en starkare CPU och GPU än PS5 utan kan lika gärna handla om att konsolen får fler funktioner (i den meningen var faktiskt Xbox One också ”mer avancerad” än PS4).

Avancerad är inte samma sak som bra, nödvändigtvis. Ibland är det enkla bäst, vilket Sony visat med PS4.

Som vi redan har sett kommer PS5 bli något i hästväg. Raytracing, 3D-ljud, stöd för 8K-upplösning och SSD-hårddisk är något av det vi har att vänta oss. Sony sparar inte krutet denna gång heller.

Om Microsoft ska slå detta kommer det betyda att nästa Xbox blir väldigt dyr. Vilket var en rätt misslyckad strategi både för den första Xbox och för Xbox One, som båda var dyrare än konkurrenterna.

Alternativet är att de är beredda att göra en stor förlust på varje såld konsol, vilket inte känns särskilt troligt. Däremot lär det inte vara fråga om några större marginaler, Microsoft har aldrig tjänat stora pengar på sina konsoler.

Hur det än blir med den saken kommer vi säkert få veta lite mer på E3 i juni. Med betoning på ”lite”, för allt lär Microsoft inte vilja berätta redan då. Särskilt inte om nästa Xbox ska lanseras först ett och ett halvt år senare.

(Visited 54 times, 1 visits today)