Välj en sida

Sony har släppt sin helårsrapport för det räkenskapsår som avslutades den 31 mars, och det är ljuvlig läsning för aktieägarna. Sony gjorde nämligen sitt bästa år någonsin räknat i ren vinst.

Spel och nätverkstjänster, av vilka PlayStation förstås är en stor del, bidrog mest till detta succéresultat. Mer än en tredjedel av Sonys vinst kan relateras direkt till PS4. 2018 var även det bästa året någonsin för PlayStation, vilket säger en del med tanke på vilka sanslösa framgångar Sony haft med tidigare konsoler.

PlayStation 4 går således fortsatt starkt. Visserligen sjönk försäljningen från 19 miljoner 2017 till 17,8 miljoner under fjolåret, men det var ganska väntat givet att konsolen fyllde fem. Sony har ännu inte sänkt det officiella priset under 299 dollar, vilket måste ge en hälsosam vinstmarginal på varje såld enhet så här sent i generationen.

Målet är att sälja 16 miljoner PS4 under innevarande räkenskapsår, som inleddes den 1 april. Det kan låta rätt mycket, men troligen är det styva målet en indikation på både en ny revision (en superslim-konsol) och en prissänkning efter sommaren.

PS4 följer monstret PS2 fint, men kommer aldrig komma ikapp.
Däremot kommer PS4 passera Wii redan till sommaren.

Totalt har Sony sålt 96,8 miljoner PS4 till butik. Den magiska 100-miljonersvallen kommer sprängas under våren eller i början av sommaren, vilket gör PS4 till den näst mest framgångsrika PlayStation-konsolen någonsin.

Detta trots att den gått riktigt knackigt i Japan. Switch är redan på väg förbi där, och PS4 har aldrig riktigt fått upp farten i öst. Vilket reser en del frågetecken om hur Sony ska lyckas göra PS5 mer framgångsrik på en marknad som nästan uteslutande verkar föredra bärbart spelande.

I denna succéyra är det lätt att glömma hur det såg ut för bara 5-7 år sedan. Då gjorde Sony stora förluster. Bolaget sålde verksamheter, renodlade sin affärsstrategi och avskedade tusentals anställda. Sony genomgick ett riktigt stålbad men kom ut friskare och klokare på andra sidan.

Betydelsen av PlayStation har stärkts under de senaste åren, vilket gör det än viktigare för Sony att lyckas med PS5. Annars kommer hela bolaget ta ordentligt med stryk ekonomiskt.

Läs även:
Mer info hos ResetEra

(Visited 105 times, 1 visits today)