Välj en sida

Nintendo Switch visades upp för allmänheten i en tveksam sändning i januari 2017. Många, även Nintendos egna fans, var oerhört besvikna över vad de fick se. Därmed verkade alla som spått att Nintendos nästa konsol efter floppen Wii U, kallad NX, skulle misslyckas få rätt. Kanske skulle den rent av bli den sista konsolen från Nintendo.

I mars lanserades Switch. Det är en udda månad för en konsollansering. Inte helt unik, visserligen (den första Xbox kom till Sverige i mars 2002 och Gamecube lanserades i maj samma år), men vanligtvis brukar konsoler släppas i november. Switch hade fem ynka spel vid lanseringen. Ett Bomberman, ett pliktskyldigt Just Dance från Ubisoft, ett gimmickspel (1-2-Switch), ett Skylanders och framför allt dragplåstret The Legend of Zelda: Breath of the Wild.

Föga förvånande var det Zelda som lockade folk till Switch i början. Men Nintendo gjorde även något annat smart: de började pumpa ut gamla Wii U-titlar. Mario Kart 8 Deluxe släpptes i maj och sedan dess har en rad Wii U-titlar fått nytt liv på Switch. Eftersom Wii U endast såldes i katastrofala 13 miljoner exemplar, var det många som gått miste om riktigt bra spel och nu tog chansen att i stället spela dem på Switch.

Jag och många med mig dömde ut Switch på förhand. Efter att ha hamnat så långt på efterkälken med Wii U var rimligt att tro att det skulle bli svårt för Nintendo att locka tillbaka både partners och kunder.  I dag är det lätt att se hur fel vi hade, men där och då fanns det helt klart en logik i vårt resonemang. Det märkliga med spelbranschen är hur snabbt kunder kan skaka av sig ett företags fiaskon när en ny produkt lanseras. Efter Gamecube var det många som dömde ut chanserna för Wii. De fick lika fel då.

Vad är det då som har möjliggjort denna enorma framgång för Switch? Konceptet tror jag har varit nyckeln. Switch är ingen perfekt plattform på något sätt, men den har något konkurrenterna inte har: bärbarhet och därmed flexibilitet. I en alltmer tidspressad tillvaro uppskattar många att kunna ta med sig sitt spel från vardagsrummet till bussen på väg till jobbet eller plugget. För en småbarnsförälder, som sällan har tiden att spela hemma, är detta drömmen. Om man accepterar att upplevelsen blir en annan än framför en stor 4K-skärm.

Ty tekniskt är Switch förstås något annat än PS4 Pro och Xbox One X. Onlinefunktionaliteten är fortfarande efterbliven jämfört med Sonys och Microsofts alternativ. Men inget av detta fråntar Switch styrkan i att vara portabel.

Dessutom har stödet för konsolen ökat i takt med att tredjepartsutvecklarna sett hur kunderna strömmat till. Det är fortfarande så att Nintendos konsol inte är den primära plattformen för spel som Red Dead Redemption 2, Battlefield V eller EA:s sportspel. Men mätningar har visat att många som äger Switch också har en PS4 eller Xbox One hemma, vilket innebär att de får sin fix av AAA-titlar den vägen.

Switch har även blivit en indiekonsol på ett sätt som enbart kan matchas av PS4. Åter igen är det bärbara formatet här något som särskiljer konsolen från konkurrensen, och detta bekräftas av många när man kollar runt på nätet. Varför betala fullpris för Mario Kart 8 en gång till? Jo, för att det nu går att spela på bussen! Varför köpa Doom till en svagare konsol? Jo, för att man nu kan spela det när man är på språng.

Undersökningar har visat att uppemot 80 procent av Switch-ägarna föredrar att spela i portabelt läge. Det är därför inte konstigt att jag har kommit att betrakta Switch som en portabel konsol först och främst, och därmed en maskin som egentligen inte konkurrerar direkt med Xbox One och PS4. Dessa maskiner kan, uppenbarligen, samexistera.

Framtiden för Switch är ljus. 2019 ser än så länge inte ut som ett toppenår vad stora och exklusiva titlar beträffar. Inget nytt 3D-Mario än, inget nytt Zelda och knappast heller något nytt Mario Kart. Men de äldre spelen fortsätter ändå att ta plats på topplistorna och allt talar för att Switch kommer flyga av hyllorna tack vare ett allt bredare stöd från många utvecklare (samtidigt som PS4 och Xbox One bromsar in i takt med att Sony och Microsoft börjar ladda upp för nästa generation).

Rykten går om att Nintendo planerar att släppa en mindre och enbart bärbar enhet. Detta kan inte alls uteslutas, men nog vore det lite märkligt att ens göra sig besväret om 8 av 10 redan använder sin Switch portabelt. Ingen tvingar dig att använda dockan som medföljer om du bara vill spela portabelt.

Så ja, vi hade fel. Jag hade fel. Och det är helt OK att ha det ibland. Det visar hur svårt det är att spå in i framtiden och hur lätt det är att falla för frestelsen att titta bakåt när man spekulerar om morgondagen.

(Visited 105 times, 1 visits today)