Välj en sida

Shenmue III offentliggjordes på Sonys E3-scen 2015. Sedan den framgångsrika Kickstarterinsamlingen gav över sex miljoner dollar, vilket sedan dess har växt till sju, har vi fått mycket sparsamt med material från spelet. Nu har den första trailern med gameplay äntligen släppts. Det är på tiden, för Shenmue III ska släppas den 27 augusti.

Trailern visar ett spel är förvånansvärt troget originalen från seklets början. Oron som vissa fans haft, att Shenmue III skulle bli alldeles för modernt, verkar vara obefogad. Därmed inte sagt att inget har hänt sedan 2001. Ty det har även funnits en oro för att spelet ska kännas alldeles för föråldrat. Av det vi sett hittills verkar Yu Suzukis team ha hittat en rimlig balans mellan gammal och nytt, dåtid och nutid.

Shenmue III ska storleksmässigt matcha Hongkong i Shenmue II, vilket är något större än jag förväntat mig givet spelets budget. Det kommer finnas minispel, över 500 karaktärer att interagera med, djupare konversationer än i de första två spelen, en roterbar kamera i 360 grader, ”realistiskt väder” och fyra olika svårighetsnivåer. Ingen info om Quick Time Event, dock.

Shenmue har aldrig haft olika svårighetsgrader, så detta är något helt nytt. Realistiskt väder var något som originalet från 1999 bröt ny mark med. Suzukis fanatism resulterade i att vädret i spelet synkades med vädret i Japan under 1986, när berättelsen utspelas. Om det regnade en onsdag i december 1986 i Yokosuka regnade det även i Shenmue. Detta gav inte direkt spelaren något mervärde, men det visade på ambitioner utöver det vanliga.

Vad ska man då säga om trailern? Vi ska minnas att detta är ett spel med en väldigt begränsad budget. Sju miljoner dollar låter kanske mycket, men det är det inte i dag. Shenmue III är således inget spel som konkurrerar med Tomb Raider, GTA eller Horizon Zero Dawn på någon nivå. Utifrån de budgetramar som satts för projektet ser trailern helt OK ut. Bra, till och med.

Många har anmärkt på bedrövlig läppsynk, och här är det bara att instämma. Däremot ser fighterna roliga ut (väldigt mycket Virtua Fighter) och miljöerna ser Ys Net ha lyckats strålande med. Shenmue III verkar även få något slags rankingsystem för Ryos kampsportsförmågor, vilket känns som en logisk utveckling.

I slutet av året har det gått 20 år sedan det första Shenmue släpptes i Japan. Väst fick vänta i ytterligare ett år. Två decennier har alltså gått, och detta allena bidrar till mångas farhågor om vad Shenmue III kommer att bli. Shenmue släppets i en annan epok. Vi hade inte ens sett GTA III än. Håller konceptet fortfarande? Har det lilla teamet på Ys Net kunnandet för att ro projektet i hamn? Kan det över huvud taget locka nya spelare?

Jag har väntat på Shenmue III sedan 2001. I den bästa av världar hade denna uppföljare släppts till Dreamcast ett år eller två efter tvåan. Nu blev det inte så. I stället fick vi en evighetslång väntan och, till slut, en Kickstarter.

Jag väljer att tro att det är möjligt. Att Shenmue III faktiskt kommer bli så där magiskt som de två första spelen var för vissa av oss. Det kommer inte att vara något för alla, det har vi vetat hela tiden. Men för fansen kan den 27 augusti inte komma snart nog.

Läs även:
VG24/7

(Visited 70 times, 1 visits today)