Välj en sida

Digitaliseringen förändrar hela samhället steg för steg, och oundvikligen påverkar det även spelbranschen i grunden. Utvecklingen går rasande snabbt, även om många räknat ut konsolerna för länge sedan.

Alltmer tyder nu på att Microsoft är på väg att lansera sin första Xbox utan skivläsare, något jag skrivit om förut. Konsolen, som enligt ryktet ska heta Xbox One S All-digital Edition, har redan fått smeknamnet Xbox One SAD av retfulla forumiter.

Enligt uppgifter från Windows Central planeras en lansering redan före sommaren, så det lär inte dröja alltför länge innan vi i så fall får se denna nya Xbox One.

För Microsofts del är satsningen på en digital framtid odiskutabel. De verkar ha velat pusha denna utveckling redan med Xbox One (ni minns kanske idén med ett family sharing-program av spel och att konsolen inte skulle stödja begagnade spel), men dels var det antagligen för tidigt och dels misslyckades Microsoft fullständigt med kommunikationen.

Nästa gång ser förutsättningarna annorlunda ut. Att släppa en Xbox One utan skivläsare så här sent in i generationen, när loppet så att säga är kört, kan inte tolkas som annat än en testballong för nästa generation.

Sannolikt vill Microsoft se hur intresset från konsumenterna är. Men om det skulle vara svalt är frågan om det kommer påverka planerna för nästa generation ändå, de måste vara väldigt långt gångna vid det här laget. Men en digital Xbox One-konsol kan också fungera som en sorts experimentverkstad under en tid när generationen ändå är förlorad.

En konsol utan skivläsare kommer inte bara bli mindre utan också billigare så denna Xbox One, om ryktena stämmer, kommer se annorlunda ut.

Det blir intressant att se hur Sony kontrar allt detta med PlayStation 5. Vi vet redan att Microsoft har en streamingtjänst på gång, xCloud. Denna, tillsammans med Game Pass, blir något av Microsofts triumfkort för nästa Xbox. Om det räcker är mer oklart. Utan de där exklusiva spelen alla ropat efter i flera år är det troliga svaret nej. Men som bekant en del på gång även där.

Denna framtid skrämmer mig som traditionell gamer lite. Jag vet att den är oundviklig, inte för att företag som Microsoft och Sony vill det utan för att de flesta konsumenter kommer välkomna den utan att blinka.

Väldigt få saknar CD-skivan i dag. Vi har Spotify. Vanliga konsumenter köper inte så många DVD- och Blu-ray-filmer längre. Vi har Netflix och HBO. DVD kommer räknas som det sista stora fysiska filmformatet.

Vad spelförsäljning beträffar ökar den digitala försäljningen på bekostnad av den fysiska år för år. Utvecklingen är glasklar, även om den kanske går lite långsammare än vissa förutspått. Fysiska spel kommer att försvinna.

För oss spelsamlare är det ingen drömsituation, direkt. Våra spelhyllor kommer inte växa längre. Dessutom uppstår frågor om äganderätten till de spel vi köpt när vi inte har dem på skiva.

Så ser framtiden ut. Bekvämare men samtidigt, paradoxalt nog, mer begränsad och riskfylld för konsumenten.

(Visited 82 times, 1 visits today)