Välj en sida

Nintendo har parollen ”spela var du vill med vem du vill” för Switch. Microsoft har under flera år pratat om att de vill att Xbox-spel ska gå att spela på flera plattformar. Google blir nu först med att lansera en speltjänst som kombinerar Nintendos och Microsofts visioner. Men kommer Stadia verkligen fungera så felfritt som det framställs?

Googles molnbaserade spelplattform Stadia, som visades upp under tisdagskvällen, lovar mycket. Tanken är att du ska kunna spela alla storspel, inklusive Googles egna formatexklusiva, i 1080p och 60 bilder per sekund. På alla tänkbara plattformar. 4K väntar runt hörnet. Detta ska fungera utan lagg även på sämre datorer, enligt Google.

Tänk dig att spela Assassin’s Creed Odyssey med maxade inställningar på din laptop och sömlöst växla över till din TV eller din smarttelefon utan att märka någon skillnad och utan att behöva ladda in några filer. Detta ska bli möjligt tack vare 7 500 servrar över hela världen. Stadia stöder cross-play, så i teorin ska Xbox- och PC-spelare kunna möta dem som spelar på sin mobil.

Låter det inte för bra för att vara sant? Google spänner verkligen bågen här, och det ska bli väldigt intressant att se om de kan leverera. Hela grejen här är ju att det måste fungera sömlöst. Att det bara inte får lagga, för då går hela poängen med streaming förlorad. Rimligen måste Google ha bra på fötterna.

Allt detta låter möjligen som något för framtiden, men Stadia ska lanseras redan under 2019. Visserligen i utvalda länder. Vi vet ännu inte om Sverige är ett av dem, men givet vår internationellt sett goda bredbandsutbyggnad borde vi vara det, kan man tycka.

Pris eller lanseringsspel är inte heller offentliggjorda än, så mer information kommer. Här och nu känns det bara spännande att Google på allvar ger sig in i leken. Det är inte direkt någon liten uppstickare vi talar om här utan den mest formidabla motståndaren som tänkas kan.

Att Google nu beslutat sig för att satsa på molnbaserad gaming kommer sannolikt att påskynda den förändring av spelbranschen som redan pågår. När Microsoft trummar igång sin egen streamingtjänst xCloud kommer vi ha två molntjänster för spel att välja bland (Sony har en del att jobba på för att komma ikapp). Vilken plats Nintendo kan fylla i denna nya verklighet återstår att se, men det finns ingen anledning att tro att de är i fara på något sätt än.

Spelandet har aldrig varit så gränslöst och tillgängligt. För oss gamla gökar är den digitala framtiden lite skrämmande, ja. Men det går inte att förneka att den även är spännande.

Det var lite skumt att se Phil Harrison på Googles scen.
Det var han som visade upp PlayStation 2 med den så kallade
LOD-tekniken: ”Lots of ducks”.

(Visited 53 times, 1 visits today)