Välj en sida

På fjolårets E3-mässa lade Phil Spencer ut sin vision att Xbox-spel ska gå att spela på alla tänkbara plattformar. Microsoft har sedan länge bejakat cross-play mellan plattformar, Minecraft har släppts på Switch och Spencer har nämnt att Xbox Game Pass kan lanseras på PC senare.

Med detta i bakhuvudet är det inte konstigt att det nu sprids rykten om att Microsoft planerar att lansera en app som stöder Game Pass till Switch. Detta skulle vara något helt unikt i spelbranschen, som historiskt har varit extremt uppdelad. Samarbeten har knappt förekommit.

Samtidigt finns det något väldigt logiskt i detta. Om det nu stämmer. I Spencers plan att expandera Game Pass faller det sig naturligare att sträcka ut handen till Nintendo eftersom de är mindre av en direkt konkurrent till Xbox än vad Sony och PlayStation är.

Nintendo lockar en publik som Microsoft har haft svårt att attrahera. Och vice versa. Huruvida Game Pass på Switch ur Microsofts perspektiv enbart handlar om att locka fler prenumeranter till tjänsten eller om det även innebär att Nintendo över tid kommer lägga in sina egna spel där återstår att se.

Onekligen vore det spännande om så blev fallet. Då har ytterligare en mur krossats. Oavsett vad som ligger i dessa rykten är det glasklart att Microsoft satsar på Game Pass stenhårt. Det har länge varit tydligt att det är i spel och tjänster pengarna finns, inte i konsoler.

Phil Spencer har varit öppen med att han ser över möjligheter att sprida kundbasen för Xbox-spel. Att ge Switch-ägare chansen vore ett stort steg.

Möjligen skulle det ställa behovet av en Xbox-konsol på marknaden i fråga om nu alla Xbox Game Studios-spel ändå går att spela på andra format. Vad kommer då vara syftet med att köpa en Xbox-konsol?

(Visited 44 times, 1 visits today)