Välj en sida

Ett hus. Några sökande poliser. Och väldigt mycket ondska.

Det har gått snart 23 år, men jag minns det första Resident Evil mycket väl. Jag spelade det till Sega Saturn, en konsol som tack vare sin usla försäljning aldrig fick uppföljaren till Capcoms skräckspel, och i likhet med alla andra var jag fascinerad.

Klumpen i magen när man visste att man hade en zombie, eller ännu värre en Hunter, i hasorna men inte kunde se hur nära fienden var på grund av de låsta kameravinklarna var i sig en seger för Capcom. De hade lyckats skrämma en hel spelvärld med en begränsande design.

Sedan Resident Evil 2 kom 1998 har serien mjölkats duktigt. Inte ens hälften av alla spel i Resident Evil-universumet har varit bra. Men det finns ett antal riktiga höjdpunkter som dessutom gjort något nytt.

I Resident Evil Code Veronica till Dreamcast ersattes de förrenderade bakgrunderna av 3D-bakgrunder, i Resident  Evil 4 lämnades de fasta kameravinklarna och spelet var betydligt mer actionbetonat än sina föregångare. Sannolikt ett av de bästa actionspelet någonsin.

Denna utveckling drogs alldeles för långt i de kommande två spelen innan Capcom beslöt att trycka på omstart ännu en gång i Resident Evil 7.

Förstapersonsperspektivet var inte unikt ens för Resident Evil, men det var första gången som det gjordes i ett RE-spel som var helt fokuserat på att skrämma livet ur dig. Jag hade svårt för Resident Evil 7, det var helt enkelt för läskigt för mina svaga nerver.

Det ska bli väldigt spännande att se vart Capcom tar serien härnäst. Troligen fortsätter de förstapersonsexperimentet ett tag till. Men innan Resident Evil 8 visas upp ska vi äntligen få chansen att återbesöka polisstationen i Resident Evil 2.

Remaken av den populära uppföljaren släpps i slutet av månaden och blir ett givet köp. Jag ser fram emot att spela om ett spel jag inte rört på många herrans år. Med modern grafik och kontroll.

Hoppet om en remake av Code: Veronica lever. Dreamcast-spelet är ett av de bästa till konsolen. Jag väntar gärna några år på en riktig remake. Gärna med nya röstskådespelare, om man får önska något.

(Visited 61 times, 1 visits today)