Välj en sida

Microsoft brukar alltid ha högtflygande planer inför ett nytt projekt. Det är inte alltid dessa överensstämmer särskilt väl med terrängen.

De skulle exempelvis sälja 100 miljoner enheter av den första Xbox. Det blev en knapp fjärdedel. Xbox 360 blev däremot en positiv överraskning, mycket tack vare att den var så välpositionerad på marknaden och att Microsoft lyckades dra nytta av Sonys misstag med PlayStation 3.

Xbox One var ännu ett exempel där visionerna gick lite för långt utanför kartan. Detta fick Xbox-teamet betala dyrt för. Massor av förändringar har vidtagits sedan Xbox One först avtäcktes i maj 2013. Den största var att plocka bort Kinect ur ekvationen, därefter lanseringen av Xbox One S och One X.

I takt med att det blev alltmer uppenbart att PlayStation 4 skulle sopa banan med Xbox One slutade Microsoft rapportera försäljningssiffror. Detta var runt 2015. Medan Sony stolt har meddelat varje ny milstolpe (och Nintendo är lika transparenta kring sin försäljning som de alltid är), har Microsoft nöjt sig med att i stället rapportera aktivitet. Alltså hur många timmar folk har spelat och liknande.

Nu menar dock insatta personer att Xbox One efter fem år på marknaden ligger på runt 41 miljoner sålda enheter världen över, det mesta i USA.

I Europa är PlayStation fortsatt ett oerhört starkt varumärke, och detta rubbades knappt ens under PS3-eran när Xbox 360 krossade Sonys konsol i USA. På vissa europeiska marknader har Sony haft uppemot en 90-procentig marknadsandel, vilket är… sjukt. I Spanien har det sålts 650 000 PS4 men bara 73 000 Xbox One.

Så… är 41 miljoner uselt? Acceptabelt? Eller, givet den start Xbox One fick, faktiskt rätt bra? För det första är det 50 miljoner färre än vad PS4 har mäktat med på samma tid. Låt oss börja där för att visa hur överlägsen PS4 är. För det andra är det nästan lika långt efter Microsofts egen Xbox 360, som landade på runt 85 miljoner i slutändan.

Med detta sagt, är det ingen katastrofsiffra. Men det är helt säkert långt sämre än vad Microsoft hade hoppats och planerat för när de snickrade ihop Xbox One och visade upp den för världen. Denna generation har varit en lärorik sådan för mjukvarujätten, lärdomar som de lär ta med sig när de ska lansera nästa generations Xbox.

41 miljoner är en siffra som innebär att Microsoft kommer bli sist i racet denna gång, sannolikt passerad av Switch under 2019. Men det är ändå en tillräckligt stor grupp människor för att kunna göra grova pengar på tjänster som Xbox Live Gold, Game Pass och vad mer Microsoft kan tänkas ha i rockärmen för nästa konsol.

Att bygga ekosystem är något detta företag behärskar bättre än många andra, och här ligger de långt före både Sony och Nintendo. Så även färre sålda konsoler kan betyda väldigt höga intäkter framöver. Men det förutsätter att Microsoft lyckas locka in alltfler i sina prenumerationstjänster.

De flesta tycks ense om att läxan är gjord och att det kommer gå bättre nästa gång. Det vet vi förstås inget om, för Sony lär inte ha legat på latsidan. PlayStation 5 kommer bli en lika formidabel motståndare. För hela branschens skull vore det dock roligt om det blev ett jämnare race mellan de två stora nästa gång.

(Visited 56 times, 1 visits today)