Välj en sida

Snart vänder vi blad och välkomnar 2019. Det är därför dags att sammanfatta året som gått. Det har varit ett fantastiskt spelår. Som jag noterat tidigare köpte jag 19 fysiska spel under året, hälften av dem var nya releaser. Det normala för min del är att mest komma ikapp tidigare års releaser, men i år lyckades jag följa med hyggligt.

Med detta sagt har jag ändå missat massor. Men så blir det oundvikligen varje år. Utbudet av nya spel är helt enkelt för omfattande.

Årets spel: Forza Horizon 4
Många spel ser man fram emot med viss nervositet. Tänk om det inte lever upp till hypen? Ett spel jag aldrig tvivlade på var Forza Horizon 4. Playground Games fantastiska racingserie har förfinats till perfektion genom åren. Introduktionen av dynamiskt väder genom fyra roterande årstider gav ett mervärde som överträffade mina förväntningar. Men det är den oerhörda glädjen som Forza Horizon 4 förmedlar till mig som spelare som gör detta till årets spel 2018 för min del.

Mina topp 5 2018
1. Forza Horizon 4
2. Red Dead Redemption 2
3. Shenmue I & II
4. Shadow of the Tomb Raider

5. Assassin’s Creed Odyssey
Hedersomnämnande: God of War


Årets lansering: Red Dead Redemption 2
När Rockstar släpper något, sker det med besked. GTA V har slagit all världens rekord och passerat 100 miljoner sålda exemplar. Red Dead Redemption 2 såg till att gamla rekord flög all världens väg redan den första helgen. Om det fortfarande kommer vara lika framgångsrikt om fem år återstår att se.

Årets utförsbacke: The Walking Dead (TV-serie)
Först tog manusförfattarna livet av Carl, helt emot vad som sker i den tecknade serien där Carl får en allt större och viktigare roll. Sedan beslutar sig Andrew Lincoln för att lämna serien. Begripligt, han har hållit på i nio år nu och varit borta från familjen i England. Han ges ett halvdant slut som öppnar för en comeback – samtidigt som alla i serien tror att han är död.

Och så slutligen försvinner Lauren Cohan (Maggie) vidare till ett nytt äventyr i karriären. Även detta hanteras uselt av manusförfattarna. Hon är bara borta. 2018 var året då The Walking Dead gick från en sevärd serie till en dussinserie som man kan se ett avsnitt av då och då utan att behöva bry sig mer. Trist, särskilt som det finns så mycket mer kvar att berätta.

Årets snyggaste: God of War
Det är svårt att utse årets snyggaste spel när vi har grafiska under som Forza Horizon 4 och Red Dead Redemption 2 samt konstnärliga karameller som Celeste och Gris att välja bland. I slutändan landar landar jag ändå i att det stiligaste spelet i år är God of War. Det har lika mycket med miljödesign som ren grafisk uppvisning att göra. Vem har sagt att PlayStation 4 är gammal?

Årets besvikelse: Overkill’s The Walking Dead
Overkill släppte tre fantastiska trailrar för sitt The Walking Dead. Jag blev peppad direkt. Kanske lite naivt, när allt kommer omkring, för ännu en gång påmindes vi om att en trailer inte behöver betyda ett dugg för hur spelet blir. Efter dessa tre sanslöst snygga trailrar levererade Overkill ett spel som stinker smutsgam. Snacka om besvikelse.

Årets överraskning: Shenmue I & II
I fjol beskrev jag det som årets besvikelse att vi inte fick något Shenmue HD. I år dök båda spelen upp i en nyutgivning som, buggar till trots, får betraktas som den bästa Shenmue-upplevelsen som finns att tillgå. Någon äkta remaster var det inte tal om, men väl en hygglig ansiktslyftning. Ett måste för alla fans och alla som varit nyfikna på vad Shenmue är för något.

Årets uppföljare: Red Dead Redemption 2
Jag skulle kunna välja Shadow of the Tomb Raider, som var det spel jag lirade mest under året, men faktum är att spelet gör lite för lite för att ta serien framåt. Det är väldigt likt föregångarna. Red Dead Redemption 2 har visserligen varit under utveckling i evigheter, men Rockstar tar inte bara varumärket utan hela spelmediet framåt.

Årets nyutgivning: Shenmue I & II
Ja, det blev ingen riktig remaster som många naivt hade hoppats på. Bilder från det tidiga arbetet med remastern får det onekligen att vattnas i munnen, men det fungerade helt enkelt inte. Så vi fick nöja oss med en något skarpare nyutgåva. Shenmue I och II i HD på moderna konsoler är trots allt det bästa vi kunde hoppas på. Trots irriterande buggar som borde ha fixats (men vi vet åtminstone hur knepig utvecklingen var) är detta den ultimata Shenmue-upplevelsen. I väntan på Shenmue III.

Årets telefon: Huawei P20 Pro
Det är ingen hemlighet att jag är lite kär i Samsung Galaxy Note 9 (recension här). Efter att ha använt den sedan augusti kan jag bara vidhålla att det är en fantastisk telefon som hela tiden överraskar. Det som förhindrar Galaxy Note 9 från att ta titeln som årets telefon är faktiskt priset (samma argument gäller för nya Iphone XS). Med allt som talar för den och ett lägre pris heter vinnaren för 2018 Huawei P20 Pro, Huaweis bästa telefon hittills.

Årets rekord: Switch
Nintendo fortsätter att överraska. Det ser visserligen svårt ut att nå 20 miljoner sålda konsoler under detta räkenskapsår, men Switch är nu den bäst säljande spelkonsolen någonsin i USA. Det talades om avmattning – 2018 har trots allt varit betydligt svalare spelmässigt än 2017 – men det har verkligen inte märkts i november och december. Jag begriper det inte fullt ut, men en sak är säker: Switch är ett fenomen.

Årets miss: Sea of Thieves
Det finns alltid spel som inte hinns med. Som inte passar in i livspusslet. Sea of Thieves blev ett sådant spel för mig 2018. Jag har varit toksugen på det ända från starten, skrattat högljutt åt andra spelares klipp på YouTube och nästan drömt mig in i spelet för att få smaka bara en droppe saltvatten i Rares piratrökare. Men nej, Sea of Thieves har jag helt enkelt inte hunnit med. Oerhört trist.

Årets miljö: Shadow of the Tomb Raider
En styrka i Tomb Raider har alltid varit miljöerna. Redan i det allra första spelet bjöds på majestätiska tempel och djupa grottor. Crystal Dynamics rebootserie hedrade denna fina tradition. I Shadow of the Tomb Raider är djungeln närmast en huvudperson. Den lever och andas och lurar på ständiga faror i form av farliga djur, men erbjuder samtidigt Lara möjligheter till maskering och att ta ut fiender dold i såväl träd som buskage.

Ett spel jag önskar att jag hade spelat.

(Visited 90 times, 1 visits today)