Välj en sida

System seller, eller systemsäljare rakt översatt, är något det pratas allt mindre om i spelbranschen. Trots att historien visat att ett enda spel kan göra skillnad, är det nu bredden alla vill åt. För att bli populär bland massorna behövs en variation och en bredd i spelutbudet.

Även om detta visserligen är sant till en viss grad, har Nintendo gång på gång visat att verkligheten är lite mer komplicerad än så. Eller kanske snarare betydligt enklare. Tack vare ett enda spel kan en konsol bli framgångsrik.

Mega Drive hade Sonic the Hedgehog, spelet som gjorde att folk fick upp ögonen för att det fanns något som hette Sega. Nintendo 64 hade Super Mario 64. Xbox hade Halo, ett spel som kom att definiera hela Microsofts konsolverksamhet.

Wii hade förstås Wii Sports, även om det spelet var mer av ett slags samling av minispel för att visa hur den nya rörelsekänsliga kontrollen fungerade. Vi behöver dock inte gå längre bakåt än till 2017 för att se vad ett enskilt spel kan betyda. Det var The Legend of Zelda: Breath of the Wild som såg till att Switch fick en flygande start och kunde behålla farten ända fram till oktober då Super Mario Odyssey släpptes.

Att ha det där spelet, ett spel som får folk att springa ut med plånboken i högsta hugg, kan vara avgörande för en konsols framgång.

Ett inte alltför vågat tips är att Microsoft väljer att göra med Halo Infinite som Nintendo gjorde med Zelda: Breath of the Wild: släppa det till två generationer samtidigt. Ponera att Halo Infinite blir releasespel till nästa Xbox, gissningsvis i slutet av 2020, och samtidigt utgör en svanesång för Xbox One. Det skulle kunna ge nästa Xbox en rejäl skjuts direkt ur startblocken. Förutsatt att 343 Industries lyckas med spelet.

Med utgångspunkt i de studior som Microsoft har köpt upp hittills bör det se tämligen positivt ut för nästa Xbox vad exklusiva spel beträffar under de första åren. Flera av dem, däribland Compulsion Games, befinner sig sannolikt alldeles i inledningsskedet av ett nytt projekt, vilket innebär att vi inte kommer se något förrän runt 2021. Men det kan passa rätt bra om bara Microsoft lyckas fylla det så kallade lanseringsfönstret med titlar som många känner att de bara måste ha.

Ett problem under de senaste åren har varit att Microsoft helt förlitat sig på sina tre stora exklusiva varumärken: Halo, Gears och Forza. Samtliga lanseras av tradition under årets sista kvartal, vilket vanligtvis lämnar resten av året tämligen tomt från exklusivt innehåll. Ori and the Blind Forest släpptes på våren, samma sak gäller Sea of Thieves. Men generellt sett brukar Microsofts lineup vara väldigt baktung.

Med fler studior som släpper varierade upplevelser – från AAA-spel till mindre produktioner – kan detta problem lösas och utgivningstakten bli jämnare. Detta är ett krav om nästa Xbox ska kunna tävla mot PS5.

Vi kan nämligen räkna med att Sony kommer fortsätta på den inslagna vägen med massor av stora, exklusiva spel. Till skillnad från Microsoft har Sony under denna generation också fått exklusiva titlar från tredjepartsutvecklare.

Även här har Microsoft en hel del att göra, därför är starten så oerhört viktig. Om utgivarna ser att deras spel till formatet säljer, är de beredda att satsa på fler. Den uteblivna framgången för titlar som Sunset Overdrive (exklusivt) och Rise of the Tomb Raider (exklusivt i ett år) noterades med all säkerhet av fler än bara Insomniac och Square Enix.

Det ska inte underskattas hur viktig mun mot mun-metoden är. Både bland kunder och spelutvecklare. Under Phil Spencers ledning har skeppet förts på rätt kurs igen. Just nu styr Xbox åt rätt horisont. Det finns skäl att vara försiktigt optimistisk inför nästa Xbox.

Som vi har sett finns det inga garantier för att Microsoft inte tabbar sig ändå. Men visst är det trevligare att vara optimist.

(Visited 51 times, 1 visits today)