Välj en sida

Som vanligt sipprar det ut information om spel- och konsolförsäljningen innan NPD släpper sin officiella statistik (där det som offentliggörs är kraftigt begränsat numera).

Oktober verkar ha varit en bra månad överlag. Det stärker bilden av tre konsolformat som har en hälsosam position på marknaden. Möjligen retar det fanboys där ute, men sanningen är faktiskt att det går bra för Sony, Nintendo och Microsoft samtidigt just nu. Om än på lite olika sätt.

Konsolförsäljning i Nordamerika i oktober 2018
01. PS4 – 345 000 (+62%)
02. Switch – 260 000 (-12%)
03. Xbox One – 215 000 (+64%)

Xbox One hade en katastrofal oktobermånad i fjol, så trots en riktigt rejäl ökning i år hamnar den inte bättre än långt efter PS4 och även efter Switch. Dessutom släpptes Xbox One X så sent som i november i fjol, vilket också ska tas med i beräkningen. Folk väntade.

Siffrorna för Switch kan verka dåliga. Men vi ska minnas att Nintendo släppte Super Mario Odyssey i oktober 2017, en minskning med blott 12 procent i år är inte fy skam. Dessutom sprids nu uppgifter om att Switch har en betydligt bättre november fram till Black Friday än i fjol, så det lär bli en fin jul för Nintendo även i år.

På spelsidan slår Call of Duty: Black Ops 4 faktiskt Red Dead Redemption II. Detta säger onekligen något om hur oerhört stort Call of Duty är i USA. Black Ops 4 är redan det mest sålda spelet under hela 2018 (!).

Framgången visar också att det inte spelade någon roll att spelet till skillnad från föregångarna saknar en enspelarkampanj. Tyvärr är nog detta en signal som fler kommer se som grönt ljus för att helt hoppa över kampanjer i framtiden och bara satsa på online.

Där är vi dock inte riktigt än. Dice valde motsatt väg med sitt Battlefield V, där vi precis som i Battlefield 1 får följa flera karaktärer i korta kampanjer. Det finns faktiskt plats för båda två.

Topp 10 i Nordamerika i oktober 2018
01. Call of Duty: Black Ops 4 (PS4, PC, XBO)
02. Red Dead Redemption II (PS4, XBO)
03. Assassin’s Creed: Odyssey (PS4, PC, XBO)
04. NBA 2K19 (multi)
05. Super Mario Party (SW)
06. Soul Calibur VI (PS4, PC, XBO)
07. FIFA 19 (multi)
08. Spider-Man (PS4)
09. Madden NFL 19 (PS4, PC, XBO)
10. WWE 2K19 (PS4, PC, XBO)

Läs mer:
ResetEra

(Visited 57 times, 1 visits today)