Välj en sida

Alla rykten om spelkonsolens död har visat sig vara kraftigt överdrivna. I åratal har det spekulerats i att populariteten hos alltmer avancerade smarttelefoner och surfplattor skulle ta död på den traditionella spelkonsolen. Varje år får vi bevis för motsatsen.

Konsolmarknaden mår faktiskt alldeles utmärkt. Detta visar om inte annat de senaste kvartalsrapporterna från Microsoft, Sony och Nintendo (Microsoft hade ett rekordkvartal).

För en tid sedan kunder vi konstatera att PlayStation 4 var på väg ikapp och förbi PlayStation 3. Nu är det officiellt sedan Sony offentliggjort att PS4 sålts i 86,1 miljoner enheter.

Sony har haft ett bra år både som bolag i stort och som konsoltillverkare. PS4 har gått strålande, inte minst tack vare spel som God of War och Spider-Man. Rockstars Red Dead Redemption 2 lär knappast göra försäljningen en otjänst heller, även om det är snyggast till Xbox One X. Det har redan haft den största öppningshelgen någonsin för en underhållningsprodukt.

För Nintendo finns liknande glädjeämnen. Switch har nu sålts i 22,86 miljoner enheter världen över sedan lanseringen i mars 2017. Detta innebär att Switch nu har passerat mångas favoritkonsol Gamecube, som nådde ynka 21,7 miljoner under sin livstid. Wii U lyckade Switch klättra förbi relativt snabbt, nu har alltså ännu en liten milstolpe nåtts.

Det senaste kvartalet bjöd på en knapp ökning jämfört med i fjol, 3,19 miljoner enheter innebär alltså en dryg miljon sålda per månad.

Nintendo har dock större planer än så. Målet för räkenskapsåret (till och med den 31 mars 2019) är att sälja hela 20 miljoner Switch-konsoler. På halva tiden har de lyckats kränga 5 miljoner. Det innebär att Switch behöver ta julhandeln med storm och sedan hålla tempot uppe efter nyår. Nog för att Super Smash Bros. Ultimate och Pokémon kommer göra sitt till, men det är tveksamt om det räcker hela vägen fram.

Efter ett fantastiskt 2017 har detta år varit tämligen svalt vad gäller nya spel från Nintendo. Ett tennis- och ett partyspel är allt Nintendo har lyckats få ut medan Switch har matats med indietitlar och relativt gamla konverteringar. Att trots detta hålla tempot uppe i försäljningen är lite anmärkningsvärt.

Helt klart är att fjolårets kanoner The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Super Mario Odyssey och Mario Kart 8: Deluxe har fortsatt att sälja riktigt bra. Det finns en positiv spinn runt Switch som Nintendo kan tacka sin lyckliga stjärna för efter fiaskot Wii U.

Läs även:
ResetEra

(Visited 63 times, 1 visits today)