Välj en sida

Att vi är på väg att i rasande takt lämna film, musik och spel på skiva har varit uppenbart länge. Streamingtjänster håller på att ersätta CD-skivan och DVD-filmen. Sedan en tid tillbaka följer även spelindustrin efter.

Enligt uppgifter från Thurrott planerar Microsoft att lansera en ny Xbox One utan skivläsare under 2019. Det fina i kråksången är att man kommer kunna lösa in sina fysiska spel för en digital kopia via Microsoft Store eller genom företagets partners. Samtidigt ska man kunna behålla sitt fysiska bibliotek.

Idén är onekligen intressant och det ska, om uppgifterna nu stämmer, bli spännande att se hur en Xbox utan skivläsare tas emot. Priset kommer förstås bli lägre och vi kan nog lita på att Microsoft kommer pusha Game Pass stenhårt.

Det är uppenbart att Microsoft tror att digital distribution är framtiden. Samtidigt har Phil Spencer, senast på årets E3-mässa, hela tiden försvarat spel på skiva och sagt att han tycker att det är toppen om någon vill bygga ut sitt spelbibliotek den vägen.

Mot denna bakgrund, och för att Microsoft lagt krokben för sig själva tidigare genom att vara ute lite för tidigt, tror jag att de kommer ha en skivläsare även i nästa generations Xbox. Däremot har det spekulerats i om vi kommer se flera olika Xbox-konsoler nästa gång. En enbart för digitala spel och streaming och en mer traditionell konsol. Det är alls ingen osannolik utveckling.

Att släppa en Xbox One utan skivläsare under nästa år vore att betrakta som en sorts testballong. Då får Microsoft, och alla vi andra, se hur populär idén är bland vanligt folk. Många har i dag redan övergått till att köpa sina spel digitalt medan andra fortfarande handlar fysiska exemplar i butik.

Enligt uppgift har Microsoft ännu inte fattat beslut om huruvida Scarlett, nästa Xbox, ska inkludera en skivläsare eller ej. Jag skulle bli mycket förvånad om de vågar exkludera den.

Det enda som jag tycker känns lite konstigt, om nu uppgifterna stämmer, är att lansera en ny Xbox One 2019. Alla räknar med att nästa generations Xbox ska släppas i slutet av 2020, och Microsoft är inte kända för att hålla två generationers konsoler levande samtidigt. Tänker de verkligen lansera en ny Xbox One nästa år för att sedan överge den redan året efter? Hur länge tänker de fortsätta tillverka Xbox One efter att Scarlett har släppts?

Om ryktena stämmer lär det inte dröja många månader innan vi får veta mer. Det ryktas om att den skivlösa Xbox One ska släppas redan under våren, men det är högst osäkert.

Microsoft har helt klart en del planer för framtiden. Från Sony är det desto tystare. Inga rykten har spritts om PlayStation 5 ännu. Givet att Sony hoppar över nästa års E3 finns är det dock alldeles säkert en hel del i görningen.

(Visited 68 times, 1 visits today)