Välj en sida

PlayStation 4 bara fortsätter att leverera. Som väntat lyckades PS4-exklusiva Spider-Man locka en hel del människor i Nordamerika att köpa en konsol i september.

Switch tappar 16 procentenheter jämfört med samma månad i fjol, Xbox One tappar tre och ligger därmed i stort sett stilla medan PS4 ökar med hela 42 procentenheter.

Förutom att PS4 gick ännu bättre än många väntat sig, är resultatet för Xbox One det mest anmärkningsvärda. Xbox problem med att hålla jämna steg med PS4 är gamla nyheter vid det här laget, men när vi nu är inne i årets viktigaste kvartal och Microsoft får storstryk av Sony på det här sättet måste man fråga sig varför.

Svaret är nog rätt enkelt: bristen på spel. Ty även om Xbox One fick Shadow of the Tomb Raider i september och exklusiva Forza Horizon 4 i början av oktober (som räknas in i denna femveckorsperiod), är det helt enkelt inget som kan konkurrera med Spider-Man. Precis som Xbox saknade något att ställa mot God of War i våras.

I årets julhandel har Microsoft ingenting exklusivt att erbjuda presumtiva kunder förutom Forza Horizon 4. Ett fantastiskt spel, men racingspel är sällan systemsäljare. Allra minst på den nordamerikanska marknaden.

Konsolförsäljning i Nordamerika i september 2018
01. PS4 – 425 000 (+42%)
02. Switch – 260 000 (-16%)
03. Xbox One – 175 000 (-3%)

Det börjar kanske bli tjatigt men, ja, spel spelar roll. Pris, tjänster och hårdvara är alla viktiga komponenter, men utan de där exklusiva spelen som sticker ut och lockar köpare är allt det där av mindre betydelse.

Xbox One har annars haft en positiv trend under hela året. Att få stryk av PS4 hör vardagen till numera, men att öka månad för månad jämfört med föregående år är en positiv signal. Det höll alltså fram till september. En ökning hade varit väntad – i stället backade Xbox något.

Vi har oktober och november kvar, och Microsoft lär ta signalerna på allvar. Vi har sannolikt aggressivt prissatta bundles att vänta. Frågan är om det räcker. PS4 har ju Spider-Man.

Vi får vänta i ytterligare några dagar på NPD:s officiella siffror för spelförsäljningen, men att Spider-Man vann överlägset står klart, följt av NBA 2K19 och Super Mario Party.

Dåliga nyheter för Shadow of the Tomb Raider, som släpptes den 14 september och således fanns på marknaden flera veckor längre än Nintendos klassiska partyspel.

Läs även:
Som vanligt är Resetera rätt plats för den som vill veta mer

(Visited 59 times, 1 visits today)