Välj en sida

Med sin fjärde del i Forza Horizon-serien har brittiska Playground Games putsat en redan skinande diamant ytterligare och levererat ett av de bästa racingspelen någonsin. Men den som hoppas på stora nyheter kommer bli besviken.

Vi tar det uppenbara först: Forza Horizon 4 är väldigt likt Forza Horizon 3 som i sin tur var likt Forza Horizon 2. Det har inte skett några avgörande förändringar på fyra år, vilket är värt att ha i minnet för den som står i spelbutiken och funderar över om det är värt att köpa den senaste delen i serien.

Detta är något man skulle kunna kritisera – om det nu inte vore för att allt är så förbenat välgjort. Vid det här laget vet Playground precis vad de gör. Det finns ett självförtroende som märktes redan i det förra spelet men som efter dess framgångar nu skiner igenom i allt.

Vi byter miljö från Australien till Storbritannien. Jag var först lite tveksam till hur bra den brittiska landsbygden skulle fungera för öppenvärldsracing, men det råder ingen tvekan om att det var ett klokt val av Playground att återvända hem. Faktum är att jag trivs ännu bättre på det brittiska höglandet än ”down under”.

Den största nyheten är årstiderna. Visserligen har vi njutit av vinter genom expansionen Blizzard Mountain i Forza Horizon 3, men här får vi alla fyra årstider. Jag förbluffas lite av hur stor skillnad de faktiskt gör. Gamla banor känns som nya.

Sättet som årstiderna presenteras på känns först lite udda. De byts nämligen en gång i veckan. Men snart blir detta bara en välkommen förändring och en utmaning eftersom förutsättningarna ändras över en natt.

När det kommer till bilstallet finns det inte mycket att klaga på. Toyota saknas eftersom Playground inte lyckats nå en överenskommelse med dem, men få lär misströsta eftersom det här finns flera hundra bilar att välja bland. Och precis som tidigare är tillgången till dem generös.

Något jag inte var så förtjust i tidigare och fortfarande inte gillar är upplägget med så kallade ”barn finds”. Runt om på kartan finns det lador som innehåller överraskningar i form av bilar. Det ges endast en ungefärlig placering så den som vill veta vad ladan innehåller får ge sig ut och leta bland åkrar och träd.

Detta var inte kul förut och det är inte kul nu heller. Playground borde hitta en trevligare lösning på att förse spelaren med bonusbilar än detta.

Jag saknar också ett smidigare sätt att utmana andra förare än att köra precis bakom dem och trycka på X.

I grunden är jag egentligen ingen älskare av öppna världar, vare sig i racingspel eller i andra genrer. Det var därför lite av en överraskning att jag gillade Forza Horizon 3 så mycket.

Nu påminns jag om varför. Bredden, variationen, inramningen och miljöerna gör att Forza Horizon 4 blir förstklasssig racingunderhållning även för en sådan som jag som växte upp med Sega Rally och Project Gotham Racing.

Ett skäl till det är att Forza Horizon är inspirerat av just de spel jag kommit att älska genom åren. Det erbjuder både racing på leriga grusvägar och street racing. Och det gör det på ett så inbjudande och glädjefyllt sätt att det inte spelar någon roll om det ibland känns ofokuserat när jag åker omkring och letar efter nästa utmaning.

Jag vågar påstå att Forza Horizon 4 är det bästa spelet till Xbox One hittills och därmed kanske också det viktigaste. Fem år in i livscykeln får konsolen äntligen det där spelet det hade behövt från början. Och då har jag bara skrapat på ytan av vad detta spel har att erbjuda, inte minst online.

Efter att ha tävlat mot svävare, glidit över frusna sjöar och kört sönder oförsvarliga mängder stenmur från Hadrianus dagar kan jag konstatera att Playground har gjort det igen.

Jag hissar vit flagg, kapitulerar och inser att jag inte behöver ett slutmål. I Forza Horizon 4 är det vägarna som är själva målet.

+ Årstiderna gör hela skillnaden
+ Brittisk landsbygd är fantastisk
+ Svårslagen variation

+ Genuin spelglädje

– Festivalen och berättelsen tillför inget
– Lite för förlåtande
– Skippa ladorna nästa gång

SLUTOMDÖME: Det bästa racingspelet på över ett decennium.

Betyg: 9/10

Format: Xbox One (testat), PC

Skotska höglandet!

(Visited 159 times, 1 visits today)