Välj en sida

Häromdagen kunde vi konstatera att september var Sonys månad i Nordamerika med PS4 som gick urstarkt. När NPD nu har släppt lite officiell statistik kring månaden i fråga förstärks denna bild ytterligare. Men vi får även se att det kanske inte gick så illa för Xbox One som vi befarat.

Det finns mycket positivt att ta fasta på här.

Spider-Man drog vid sin lansering in mer pengar än något annat exklusivt spel någonsin gjort till en PlayStation-konsol. Det är den sjunde största lanseringen till en Sony-konsol. Spider-Man är det tredje bäst sålda spelet hittills i år, trots att det alltså släpptes så sent som i september. Det måste göras kullerbyttor på Insomniacs kontor just nu.

Forza Horizon 4 blev vid sin lansering det bäst säljande racingspelet till en Xbox-konsol någonsin. Assassin’s Creed Odyssey sålde bättre än vad Origins gjorde och NBA 2K19 drog in mer pengar än något sportspel gjort sedan NPD började mäta detta 1995.

Till och med för Shadow of the Tomb Raider, som ett tag verkade ha floppat, finns det ljuspunkter. Spelet hade den bästa lanseringen i Tomb Raiders historia, slaget endast av rebooten från 2013. Nu säger det visserligen inte så mycket att Shadow slog Rise of the Tomb Raider eftersom Rise lanserades tidsexklusivt till Xbox One.

Mycket är positivt, således, och ett styrkebesked för äventyrsspel i tredje person som inte kräver online eller co-op. Just den sortens spel som har dömts ut gång efter gång.

Något överraskande konstaterar NPD också att Xbox One X är den Xbox som sålt bäst hittills i år. Givet att den är ungefär dubbelt så dyr som Xbox One S är det en överraskning, åtminstone för mig.

Med all säkerhet betyder det att det är denna specifika SKU som har sålt bäst, inte att One X överlag har sålt bättre än alla olika One S-modeller. Men det får sägas vara ett tecken på att många vill ha prestanda och inte bara tittar på prislappen.

Möjligen något för Microsoft att tänka på när de nu utvecklar nästa Xbox. Det och det där med exklusiva spel, då…

Topp 20 i Nordamerika september 2018
01. Spider-Man (PS4)
02. NBA 2K19 (multi)
03. Assassin’s Creed Odyssey (PC, PS4, XBO)
04. FIFA 19 (multi)
05. Shadow of the Tomb Raider (PC, PS4, XBO)
06. Madden NFL 19 (PC, PS4, XBO)
07. Forza Horizon 4 (XBO)
08. Destiny 2 (PC, PS4, XBO)
09. Super Mario Party (SW)
10. NHL 19 (multi)
11. Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age
12. WWE 2K19 (PC, PS4, XBO)
13. GTA V (multi)
14. Mario Kart 8: Deluxe (SW)
15. Naruto to Boruto: Shinobi Striker (PC, PS4, XBO)
16. Rainbox Six: Siege (PC, PS4, XBO)
17. Crash Bandicoot: N.Sane Trilogy (PS4, XBO)
18. Super Mario Odyssey (SW)
19. The Legend of Zelda: Breath of the Wild (SW)
20. Minecraft (multi)

Källa: NPD

(Visited 67 times, 1 visits today)