Välj en sida

Mjukvarujätten Microsoft, som ju även sysslar med en hel del hårdvara nuförtiden, har redovisat ett rekordstarkt kvartal (det räknas som första kvartalet i räkenskapsåret 2019). Intäkterna var 29,1 miljarder dollar. Spel, Surface och tjänster genom molnet bidrog alla till detta.

Surface är intressant. Intäkterna ökade med 14 procent jämfört med samma kvartal i fjol och landade på 1,1 miljarder dollar. Bakom denna framgång för ett fortfarande rätt nischat varumärke står enligt Microsoft framför allt Surface Book 2 och lilla Surface Go. Microsoft var faktiskt femte största PC-tillverkare i USA under kvartalet som gick.

Jag är förtjust i Surface, oavsett om det handlar om Surface Laptop (som är fantastisk) eller om Surface Pro. Det är premiumprodukter rakt av med en mycket lyckad design.

Microsoft verkar stärkta av den relativa framgången och fortsätter att pumpa ut nya produkter. I oktober lanseras både Surface Pro 6 och Surface Laptop 2 och i november är det dags för såväl Surface Studio 2 (som kostar en arm och ett ben) som de helt nya Surface-lurarna.

Även Xbox växer. Det var evigheter sedan Microsoft avslöjade hur många konsoler de sålt, och vi får ingen sådan info denna gång heller. Det spekuleras om att Xbox One ännu inte har spräckt 40-miljonersvallen, och det låter rimligt givet hur svagt den fortfarande säljer i Europa.

Detta hindrar dock inte Microsoft från att tjäna pengar på Xbox. Intäkterna från hårdvara nästan fördubblades medan hela speldivisionen ökade med 44 procent. Helt klart har Xbox One X gett en skjuts i finanserna tack vare sitt högre pris och, som det verkar, högre andel av den totala Xbox-försäljningen än väntat.

Man kan lätt glömma det i dag, men Microsoft drar fortfarande in stora summor på Windows. Intäkterna från Windows-licenser ökade faktiskt med 8 procent. För Office 365 var ökningen hela 36 procent, så Windows och Office fortsätter att vara viktiga.

Däremot var det viktigt för Microsoft att bredda sig. Vem vet hur framgångsrikt Windows kommer vara om tio år. Satsningen på Windows Phone blev ett fiasko, och frågan är om Microsoft kommer göra ett nytt seriöst försök. Desto bättre verkar det alltså gå för Surface, som inbegriper i stort sett allt utom just smarttelefoner.

Surface är en av få produkter som kan konkurrera med Ipad, MacBook och HP:s allra bästa laptops vad gäller byggkvalitet och attraktion rent allmänt. Microsoft, som knappast varit kända för sina väldesignade produkter historiskt, har verkligen lyckats här.

De har hittat ett sätt att nå fram till rätt kräsna kunder som tidigare nästan bara hade Mac och Ipad att välja bland. Det är en prestation i sig. Samma utveckling har vi sett hos Xbox, där sjumilakliv tagits i både design och utbud av tjänster de senaste fem åren.

Det ska därför bli spännande att följa Microsoft framöver. Företaget är inte vad det en gång var, och det är faktiskt mest bara positivt.

(Visited 52 times, 1 visits today)