Välj en sida

Assassin’s Creed Odyssey har hyllats av både spelare och spelmedier och ser faktiskt ut att vara det bästa spelet i serien hittills (för den som har 40 timmar över). Men det öppnade 25 procent svagare än fjolårets Origins i Storbritannien.

Detta framgick när försäljningen för senaste veckan på de brittiska öarna summerades av Chart-Track. Visserligen räknar de endast fysisk försäljning, och med tanke på att den digitala ökar för varje år som går är läget förmodligen inte så illa för Odyssey. I slutändan är det som vanligt frågan om hur länge försäljningen håller i sig som avgör.

Framgick gjorde också att FIFA 19 som väntat knep förstaplatsen och att Forza Horizon 4 blev trea med en något starkare start än Forza Horizon 3 hade för två år sedan.

Detta är värt att nämna eftersom den fjärde delen i Playgrounds lekfulla racingserie även släpptes på Xbox Game Pass samtidigt. För en knapp hundring fanns således spelet tillgängligt för alla. Trots detta har försäljningen öppnat starkt.

Xbox-chefen Phil Spencer påpekade denna paradox i en intervju med Jeff Gerstmann i somras. Flera spel, däribland Sea of Thieves, presterade bättre än vad Microsoft räknat med trots att de även fanns på Game Pass. Hans förklaring var att tillgängligheten gör att fler spelar det och, får vi anta, vill köpa det.

Affärsmodellen med ”Netflix för spel” tycks således fungera. Vilket är positivt eftersom det ökar hoppet om att vi kan i framtiden kan få se vissa mindre spel lanseras först på Game Pass.

Topp 10 i Storbritannien vecka 40
01. FIFA 19 (multi)
02. Assassin’s Creed Odyssey (multi)
03. Forza Horizon 4 (XBO, PC)
04. Spider-Man (PS4)
05. Super Mario Party (SWI)
06. Shadow of the Tomb Raider (PS4, PC, XBO)
07. Tekken 7 (PS4, PC, XBO)
08. Crash N.Sane Trilogy (multi)
09. Project Cars 2 (PS4, PC, XBO)
10. GTA V (multi)

Källa: Chart-Track

(Visited 44 times, 1 visits today)