Välj en sida

När PlayStation Vita lanserades 2011 fanns det stora förhoppningar om att denna lyxiga bärbara spelenhet skulle ersätta den framgångsrika PlayStation Portable med den äran. Sju år senare vet vi att det gick åt pipsvängen. Nu har Sony beslutat avsluta produktionen av konsolen.

PS Vita tillhör den där lilla skaran konsoler som förtjänade bättre. Med en fantastisk OLED-skärm med touch, två vid den tiden rätt unika styrspakar, axelknappar och grafik som matchade PlayStation 2 var det ett riktigt imponerande stycke teknik Sony hade lanserat.

Problemen var dock uppenbara. PS Vita var lite för dyr, och ett stort irritationsmoment redan från början var de horribla priserna på Sonys egna unika minneskort. Sony gjorde misstaget att inte tillåta vanliga micro-SD för lagring vilket tvingade konsumenterna att lägga dyra slantar på minneskort, pengar som i stället hade kunnat användas till att köpa fler spel.

PS Vita lyckades aldrig matcha Nintendo 3DS, och rätt snart blev det uppenbart att Sony gav upp. Ett antal AAA-titlar hann släppas, däribland Uncharted: Golden Abyss och Killzone Mercenaries, men projekt som BioShock frös inne och vågen av konverteringar av gamla PS2-spel uteblev.

Rätt snart blev PS Vita en konsol för indies och japanska spel. Sony har nu meddelat på Tokyo Game Show att de avslutar produktionen av PS Vita i Japan nästa år. Några planer på en ny bärbar enhet finns inte.

Jag köpte min Vita begagnad, mest för att få chansen att spela Tearaway. Med tiden upptäckte jag även fler spel, och det var en ren fröjd att spela Sonic & All-Stars Racing Transformed bärbart.

Plötsligt och oväntat gav dock min enhet upp. Eftersom produktionen nu upphör börjar det bli dags att köpa en ny. Kanske två, för säkerhets skull.

Vila i frid, Vita.

(Visited 58 times, 1 visits today)