Välj en sida

Shadow of the Tomb Raider släpptes i fredags till PC, PS4 och Xbox One. Själv hade jag förbokat, men har på grund av omständigheter inte hunnit spela så mycket ännu. Dock tillräckligt för att känna mig som hemma.

Spelet har däremot inte tagits emot med lika öppna armar av alla andra. Åtminstone inte i Storbritannien. Shadow of the Tomb Raider knep andraplatsen bakom omöjliga Spider-Man, och visserligen var den första veckan 25 procent starkare än den var för Rise of the Tomb Raider. Men då ska vi minnas att Rise var tidsexklusivt för Xbox One medan Shadow släpps samtidigt till tre format.

Jämfört med Tomb Raider från 2013 gör Shadow of the Tomb Raider en blek debut – 70 procent sämre. Digital försäljning räknas inte in här, och den blir allt större för varje år som går. Men det mesta tyder ändå på att det tredje spelet i trilogin har fått en svag start.

Att göra nya Tomb Raider Xbox-exklusivt under ett år fanns nog inte på kartan denna gång. Att fördelningen av försäljningen under den första veckan 63-37 till PlayStations fördel talar sitt tydliga språk. Tomb Raider debuterade trots allt på en Sony-konsol en gång i tiden, och det är där de flesta fansen finns kvar. Dessutom har PS4 blivit en bra plattform för singleplayeräventyr.

För min egen del spelar allt detta mindre roll. Jag återkommer med mitt slutomdöme i en senare recension, men just nu tyder det mesta på att Shadow of the Tomb Raider är det bästa Tomb Raider på 20 år.

(Visited 46 times, 1 visits today)