Välj en sida

Samsung har hårdsatsat på att övertyga världen om briljansen i nya Galaxy Note 9. Det syns, hörs och märks på alla sätt. Men det kommer med ett pris som inte alla kommer vara beredda att betala. 

Note 9 är direkt vid första anblicken en snygg produkt. Den är inte det snyggaste Samsung har totat ihop någonsin, men står sig bra i konkurrensen i smarttelefonsegmentet. Det skriker byggkvalitet och prestanda om den, precis som man kan förvänta sig av Samsungs dyraste telefon.

Note 8 fick mycket beröm, men kritiserades för sin relativt klena batteritid. Efter debaclet med Note 7 – vilken som bekant började brinna och till och med moddades som ett vapen i GTA V – tog Samsung det säkra före det osäkra. Men i Note 9 har de gasat på med ett batteri på 4 000mAh. Det märks.

Batteritiden har under många år varit om inte Samsungs akilleshäl så åtminstone ett område där de inte legat i topp. Med Note 9 lägger de sig i framkant tillsammans med bland andra Huawei P20. Detta trots en monsterskärm på 6,4 tum.

Ja, som väntat är Note 9 stor. Den är till och med marginellt större än Note 8, även om det krävs en havsörns blick för att se skillnaden. Däremot förvånas jag åter igen av hur snabbt det går att vänja sig vid en större telefon. Detta har slagit mig vid varje telefonbyte uppåt i storleksklassen och gäller även denna gång. Min gamla S6 känns plötsligt pytteliten.

Fingeravtrycksläsaren har fått en mer bekväm placering nu – under kameralinsen. Den är blixtsnabb. För den som hellre föredrar ansiktsigenkänning eller irisskanning finns detta som alternativ. Personligen har jag alltid föredragit en traditionell PIN-kod, men jag får medge att jag nu börjat använda fingeravtrycksläsaren eftersom jag då kan låsa upp den stora telefonen med en hand.

Kameran ger bilder med de där mjuka färgerna som Samsungs telefonkameror brukar ge. En ny funktion är att en varning dyker upp om telefonen tror att bilden som togs inte blev perfekt, exempelvis om någon blinkade. Detta fungerar hyggligt, men inte perfekt.

S Pen är vad som tydligast särskiljer Note-serien från konkurrensen. I Note 9 är den onekligen ett litet underverktyg, men det går samtidigt inte att komma ifrån att en del av dess funktioner (som att använda den som fjärrkontroll när man tar bilder) känns lite som en gimmick få kommer använda. Att skriva minnesnoteringar med den på skärmen, må det vara inköpslistor eller annat, är däremot fräckt.

Och så några ord om Bixby. Samsungs egen röstassistent har varit kritiserad länge och den kritiken kvarstår. Den är dels onödig eftersom man lika gärna kan använda Google Assistant, dels är den sämre än Googles alternativ. Att Samsung alltid vill ha sina egna alternativ till alla tjänster är måhända beundransvärt, men det lär vara få som efterfrågar dem.

Allt man förväntar sig finns här. Samsung väljer att envist behålla hörlursuttaget på sina telefoner, vilket jag inte har sett någon klaga på. Tvärtom borde detta vara en självklarhet. Telefonen är självfallet vattentålig, har USB-C och högtalarna imponerar verkligen.

I standardmodellen finns 128gb lagring med möjlighet att expandera via micro-SD. Den som inte tycker att det räcker kan lägga på 2 500 kr på priset och få hela 512gb samt lite mer arbetsminne (8gb i stället för 6gb).

Jag har använt Samsungs smarttelefoner i över sex år, gjort mig hemmastad med dess gränssnitt och alltid gillat designen och skärmen. Lika konstant har jag haft klagomål på batteritiden. Glädjen går därför inte att ta miste på när jag konstaterar att Note 9 spelar i en helt annan liga än tidigare Samsung-telefoner.

Jag gjorde ett, visserligen högst ovetenskapligt, test. Min Note 9 var fulladdad kl. 6 på morgonen. Under dagen användes den som brukligt för meddelanden, surf, några telefonsamtal, lite fotografering och filminspelning samt YouTube-tittande. Vid 23-tiden låg den på 69%.

Efter att ha använt mina Note 9 i en vecka har jag svårt att hitta något att klaga på. Skärmen är fantastisk, batteritiden imponerande, S Pen är en finurlig liten pryl jag lär använda mer än jag först trodde och kameran har fått flera nya användbara funktioner.

Detta är kort sagt en monstertelefon som slår allt jag har testat tidigare. Men det kommer med ett pris. Basmodellen av Galaxy Note 9 kostar 10 890 kr. Det är inte växelpengar, även om det faktiskt är ungefär vad Iphone X kostade i fjol.

Om du är villig att lägga ut en summa motsvarande en bättre begagnad Mazda är detta definitivt den bästa telefon du kan köpa för pengar just nu.

Jag älskade min Galaxy S3 och blev nästan lika förtjust i S6 tre år senare. I dag är jag helt såld på Galaxy Note 9.

 

+ En helt fantastisk skärm
+ Äntligen en Samsung-telefon med respektabel batteritid
+ Kamera med smarta funktioner

S Pen har potential att bli en smärre revolution

– Nästan 11 000 kr för en telefon är egentligen vansinnigt
– Bixby är både dålig och onödig

Betyg: 10/10

(Visited 139 times, 1 visits today)