Välj en sida

Sony fortsätter att må bra, och det är i hög grad tack vare PlayStation 4. Senaste kvartalsrapporten visar att intäkterna för Sonys speldivision har ökat med 36 procent jämfört med året innan. De landar på runt 40 miljarder kr varav vinsten är sju miljarder.

Sony skeppade 3,2 miljoner PS4-konsoler under det senaste kvartalet, vilket innebär att de hittills har krängt 82,2 miljoner enheter. Sonys sista försäljningssiffror för PS3 var 83,3 miljoner, så det kommer inte dröja länge innan PS4 har gått om.

Sony ökar sin säljprognos från 16 till 17 miljoner under detta räkenskapsår, vilket om det nås skulle betyda att PS4 står på 96 miljoner sålda enheter den 31 mars nästa år.

För bara fem år sedan var det få om ens någon som trodde att vi skulle få se en konsol passera 100 miljoner sålda enheter igen. Den tiden tycktes förbi. Men konsolerna har varit dödförklarade gång efter annan och ack, så fel många haft.

PS4 har motbevisat oss alla under de senaste åren genom att ständigt öka i försäljning. Visserligen sålde den marginellt sämre under det senaste kvartalet jämfört med samma period i fjol, men med tanke på att den fyller fem i höst är det inte konstigt.

Det tog PlayStation 3 sju år att nå 80 miljoner sålda ex. Den första PlayStation gjorde det på sex år och PlayStation 2, en konsol nog ingen kommer att nå någonsin, behövde bara fem år. Nu ser PlayStation 4 ut att göra det på knappt fem och ett halvt.

PS4 visar något vi vetat länge: en produkt inte behöver vara perfekt för att bli en succé. Trots en rätt svag lineup vid lanseringen, trots kvalitetsproblem med handkontrollen (vars batteritid fortfarande är ett skämt), trots att Sony inte har satsat på vare sig bakåtkompatibilitet, cross-play eller uppdaterat sitt användargränssnitt ett dugg sedan 2013, är PS4 marknadsledande med bred marginal.

Det är spelen som folk bryr sig om, och med uppmärksammande och hyllade spel som Horizon Zero Dawn, God of War, Detroit: Become Human och kommande Spider-Man har PS4 något som ingen annan konsol kan matcha. Microsoft må vara bäst på hårdvara och tjänster, men de har helt enkelt inget att kontra dessa spel med.

Microsoft har som bekant slutat att redovisa försäljningssiffror för Xbox One. Den uppskattas ligga någonstans runt 40 miljoner, vilket betyder att Sony håller avståndet 2:1 intakt och antagligen utökar det något.

I slutändan är det fel att stirra sig blind på sålda enheter eftersom det är intäkter och framför allt vinst som spelar roll. I Microsofts senaste finansiella rapport för hela räkenskapsåret inklusive förra kvartalet framgår att den division som Xbox ingår i, som kallas More Personal Computing, hade inkomster på hela 92 miljarder kronor (10,3 miljarder dollar). Hela divisionen växte med 17 procent medan Xbox specifikt hade en tillväxt på mer än det dubbla – 36 procent.

Så det är inte bara Sony som har anledning att glädjas.

(Visited 75 times, 1 visits today)