Välj en sida

Jag har haft god anledning att lyfta fram de framsteg som Microsoft har nått med Xbox sedan den där förfärliga avtäckningen av Xbox One för drygt fem år sedan.

De har lanserat Xbox One S och One X, en fantastisk Elite-kontroll och en specialkontroll för funktionshindrade, uppdaterat användargränssnittet rejält, släppt Game Pass och antagit en betydligt mer kundorienterad approach.

Där det fortfarande gapar rätt tomt är i listan över exklusiva toppspel. Spel finns, men kvaliteten är inte vad den borde vara.

När jag häromdagen tog en titt i spelhyllan och jämförde den med mina (något färre) spel till PS4 slogs jag av hur medioker uppställningen av exklusiva Xbox-spel är. Mer eller mindre alla satsningar har fallit platt eller blivit något av en axelryckning.

Dead Rising 3 var ett releasespel. Redan då såg det rätt taffligt ut, knappast en reklampelare för ”nästa generation”. Personligen gillar jag Dead Rising 4 mer, inte minst för att Frank återvänder med sin underfundiga humor. Dead Rising 3 kändes som ett hafsverk som inte tog vara på den nya generationens teknik och saknade spelglädjen och humorn från föregångarna.

Recore var ett lovande projekt. Mega Mans fader Keiji Inafune utvecklade ett spel exklusivt för Xbox One, bara det gjorde många intresserade. Den första teasern ökade intresset, men sedan blev det väldigt tyst. Kanske anade Microsoft att detta inte skulle bli det där spelet som lockade nya spelare till Xbox, och de fick rätt.

Recore började rätt bra. Kontrollen var tajt, miljöerna spännande och samspelet mellan människa och robothund lite intressant. Men snabbt blev det på tok för enahanda och i slutändan led Recore enormt av backtracking. Det var för långt för sitt innehåll.

Super Lucky’s Tale var ett annat spel som stack ut från mängden av actionspel till formatet. En barnvänlig plattformshistoria som skulle locka både stora och små. Det såg dock hela tiden väldigt mediokert ut. Jag förbokade ändå, till ett lägre pris, och blev inte särskilt förvånad när jag kunde konstatera att jo, spelet var medelmåttigt rakt igenom.

Sunset Overdrive släpptes ett knappt år efter Xbox One och har hyllats på många spelforum. Det rekommenderas ofta till nya köpare av Microsofts konsol. Och visst, det är ett rätt roligt spel med skön attityd som underhåller i korta doser. Men detta är knappast en killer app. Insomniacs färgglada smällkaramell nådde heller aldrig några större kommersiella framgångar.

Gears of War 4 hör inte hemma i kategorin medelmåttiga spel, kanske du tänker. Och visst är detta bättre än de spel som nämnts ovan. Men det går inte att komma ifrån att Gears inte känns lika hett nu som det gjorde i början. Gears 5 är under utveckling, och jag lär köpa även det och har rätt roligt under tiden. Men storhetstiden är förbi.

Det går att fortsätta, men jag stannar här och tar i stället en titt på vilka spel jag har i PS4-hyllan. Där hittar jag titlar som Tearaway Unfolded, Uncharted 4, God of War och Horizon Zero Dawn.

Det är klasskillnad här, och Microsoft är smärtsamt medvetna om det. Därför har de startat en ny studio och köpt fyra andra. Men inte ens dessa fem studior lär kunna fylla gapet till Sony.

Det som behövs är de stora, omvälvande och genredefinierande äventyrsspelen. De som kan konkurrera med Naughty Dogs och Guerilla Games spel. Det kommer dröja innan vi ser något sådant på en Xbox-konsol. Om vi nu någonsin gör det.

(Visited 45 times, 1 visits today)