Välj en sida

När Microsoft för första gången visade upp Xbox år 2001 var de ungefär det mest ohippa företaget i världen. Bolaget bakom föga sexiga produkter som Windows och Officepaketet skulle lansera en spelkonsol. Inte att undra på att Nintendos Hiroshi Yamauchi fnös åt blotta tanken och sade att Microsoft inte visste något om spel.

Men de skulle lära sig. 17 år senare har Microsoft marknadens mest kraftfulla och även i flera avseenden bästa konsol i Xbox One X. De har onekligen vandrat en lång väg under dessa år. Microsoft har gjort misstag, rättat dem och försökt igen.

På senare tid har de även visat framfötterna på andra områden, inte minst genom sin Surface-serie. Det började med Surface Pro 2013, plattan med det hopfällbara tangentbordet. Nu väntar vi på Surface Pro 5.

Därefter kom Surface Laptop, en vidunderligt vacker liten laptop (min recension här) som främst konkurrerar med Apples MacBook Pro både vad gäller pris, prestanda och storlek.

Därefter var det dags för Surface Book, en dator med avtagbar skärm som även kan användas som surfplatta. Slutligen finns för de professionella även tokdyra och lyxiga Surface Studio.

Gemensamt för alla Surface-produkter är den höga byggkvaliteten och det väl tilltagna priset. Detta är premiumprodukter som inte har marknadens bästa prestanda men som skiner och skriker kvalitet. Och bara batteritiden är värd mycket.

Nu är det dags för nästa steg: Surface Go. En ännu mindre Surface Pro med 10-tumsskärm som man kan stoppa i handväskan (se jämförelse här).

Det är rätt fantastiskt hur Microsoft har utvecklats från ett dötrist mjukvaruföretag till ett av teknikbranschens hetaste när det gäller datorer och surfplattor. Åtminstone om man är beredd att betala för design och känner sig bekväm med Windows.

På mobilsidan har Microsoft misslyckats kapitalt. Windows Phone slog aldrig igenom. Det visade sig futilt att slå sig in på en marknad som helt domineras av IOS och Android. När det gäller surfplattor och datorer, däremot, har Microsoft hittat sin nisch.

För 400 dollar är det tveksamt om Surface Go är värd pengarna. De flesta skulle nog rekommenderas att väljare Surface Pro i stället för bättre batteritid och prestanda.

Men för resenären som föredrar att kunna stoppa ned sin platta i även den minsta väskan, kan Surface Go vara ett alternativ. Fler valmöjligheter kan aldrig vara fel.

(Visited 55 times, 1 visits today)